Claude Monet, Lady with Parasol (Γυναίκα με ομπρέλα) 1875
Oil on oilcloth, 100 x 81 cm
National Gallery of Art, Washington
Oil on oilcloth, 100 x 81 cm
National Gallery of Art, Washington
Ο Μονέ φιλοτέχνησε το έργο αυτό κατά την παραμονή του στην Αρζαντέιγ (Argenteuil) στην οποία είχε εγκατασταθεί μόνιμα ήδη από το 1871. Η Αρζαντέιγ αποτέλεσε τόπο έμπνευσης για το μεγάλο ιμπρεσιονιστή και έτσι ο Μονέ μας χάρισε μια σειρά έργων που σχετίζονται με τις πανέμορφες κοιλάδες της περιοχής, όπως το Λιβάδι με τις Παπαρούνες.
Ο πίνακας Γυναίκα με ομπρέλα αποτελεί στην πραγματικότητα μία σκηνή με πρωταγωνιστές την Καμίγ -την κυρία Μονέ- και το μικρό τους γιο Ζαν. Είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη 2η Έκθεση των Ιμπρεσιονιστών το 1876 και ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν Περίπατος (La Balade). Η ιδιαιτερότητα του πίνακα έγκειται στο γεγονός ότι ο καλλιτέχνης δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην απόδοση των δύο μορφών του έργου και λιγότερη στο τοπίο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση διαδραματίζει ήσσονα ρόλο. Αυτή η περίοδος είναι μεταβατική για το Μονέ. Βρίσκεται σε μια βαθιά αναζήτηση για την τέχνη του. Η απόδοση της φύσης μέσα πάντοτε από ένα ιδιότυπο ιμπρεσιονιστικό στιλ φαίνεται να παιδεύει αρκετά το ζωγράφο, ο οποίος τελικά θα καταφέρει να χειριστεί κομψά το φως και τις αντανακλάσεις του. Πλούσια και έντονα χρώματα περιβάλλουν τα έργα του σε ένα κλίμα ανανέωσης και καινοτομιών. Ο συντηρητικός ακαδημαϊσμός είχε φύγει ανεπιστρεπτί.
Η Καμίγ και ο Ζαν τοποθετούνται στην κορυφή ενός λόφου και ο θεατής τους παρατηρεί από χαμηλή οπτική γωνία. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στην κατανόηση των λεπτομερειών του έργου. Είναι εμφανής ο αέρας που κυριαρχεί. Παρασύρει τα λουλούδια, τα σύννεφα, το φόρεμα και την ομπρέλα της Καμίγ. Το βέλο της κυρίας Μονέ ανεμίζει χαριτωμένα και τα πλούσια υφάσματα του φορέματός της δείχνουν φαντάζουν ανάλαφρα, καθώς ο άνεμος εισχωρεί ανάμεσά τους. Εξαίσια λεπτομέρεια αποτελεί και η σκιά στο πρώτο επίπεδο. Ο Μονέ επιμένει στην παρουσίαση κάθε λεπτομέρειας με έναν κομψό και ντελικάτο τρόπο. Αν και ο ίδιος ο Μονέ είχε εκθέσει το έργο αυτό ως Περίπατος, στην πραγματικότητα αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σκηνή. Οι μορφές του πίνακα μπορεί μεν να βρίσκονται σε μία κίνηση, ωστόσο αυτή σταματά και αποθανατίζεται η σκηνή. Τα βλέμματά τους στρέφονται στο θεατή και ο πίνακας παίρνει τη μορφή φωτογραφίας.
Για να μην ξεχνάμε και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αυτού του blog...
ReplyDeleteΕίχα υποσχεθεί στην Ιουστίνη Φραγκούλη το καλοκαίρι που πέρασε το συγκεκριμένο πίνακα του Μονέ και ιδού!
Το εργό αυτό είναι γλυκό και φωτεινό, αλλά δε σας υπόσχομαι ότι και το επόμενο θα είναι παρόμοιο...
Χαιρετώ!
Ωραίος ο Μονέ, αλλά πιο πολύ θέλω να δω τι θα είναι ο επόμενος -όχι και τόσο φωτεινός και γλυκός- πίνακας που θα παρουσιάσεις!
ReplyDeleteAkon,
ReplyDeleteΌμορφος και ανάλαγρος ο Μονέ, όχι όμως και ο επόμενος! Είναι ακριβώς το άλλο άκρο! Φρικιαστικό και σκοτεινό που δεν κρύβω ότι μου αρέσει περισσότερο.
Χαιρετώ, μικρέ!
Ευχαριστούμε και πάλι για την ενημέρωση. Αλλά τον θεωρώ αρκετά φεμινιστή όσον αφορά τα έργα του. Λίγη περισσότερη αρρενωπώ δύναμη την προτιμώ.
ReplyDeleteL' Aesthéte Soleil,
ReplyDeleteΕγώ θεωρώ τη ζωγραφική του Μονέ πολύ εξευγενισμένη και χαριτωμένη. Το ότι έγραψα κάτι για ένα έργο του αυτομάτως συνεπάγεται ότι ήμουν ευδιάθετος. Όμως, προτιμώ την πιο "σκληρή" ζωγραφική! Ο εξπρεσιονισμός είναι ο αγαπημένος μου.
Σε χαιρετώ και σε ευχαριστώ για την παρατήρηση!
Εκτός από το φως πραγματικά πραγματικά είναι εντυπωσιακή η απόδοση του αέρα που κυριαρχεί όπως λες. Δίνει ζωή στον πίνακα.
ReplyDeletesot,
ReplyDeleteΑναμφισβήτητα όμορφες λεπτομέρειες λουσμένες με φως και αέρα. Ο πίνακας σου εμπνέει τα πιο γλυκά συναισθήματα!
Χαιρετώ!
αν και δεν τρελαίνομαι για τον Monet πολύ χαίρομαι που διάβασα αυτό το πόστ. Και ο πίνακας με ταξίδεψε για κάποιο λόγο...
ReplyDeleteΥ.Γ: Μία μικρή διόρθωση, στο κείμενο αντί για 1976 πρέπει να βάλεις 1876. Μικρό το λάθος και ελπίζω να μην γίνομαι ξινός...
Καλός ο εξπρεσιονισμός, αλλά και ο ιμπρεσιονισμός... έχει τη χάρη του. Όλοι ιδιαίτεροι, όλοι να τρέχουν πίσω από το φευγαλέο, το στιγμιαίο, να πιάσουν τη στιγμή που φεύγει και χάνεται, τη στάλα της βροχής, το πέρασμα μιας ριπής ανέμου, το θρόισμα των φύλλων του δέντρου, την αντανάκλαση μιας ακτίνας στο ρυτιδωμένο ποτάμι... πράγματα που χάνονται με το κλείσιμο του ματιού.
ReplyDeleteΗ κυρία Μονέ ήταν σταθερό μοντέλο του ζωγράφου σε πολλούς πίνακες. Ο συγκεκριμένος είναι πολύ αγαπημένος. Σε κοιτάζει στα μάτια αφ' υψηλού, αγέρωχη, εκλεπτυσμένη, λουσμένη στο φως, και η αίσθηση του αέρα, σα να παίζει μαζί της, σα να βρίσκεται υπό τη σαγήνη της. Ιμπρεσιονιστικός μεν, με εξπρεσιονιστική διάθεση δε.
Καλή σου μέρα, Antoine, θα περιμένω το σκοτεινό σου :)
mahler,
ReplyDeleteΧαίρομαι που σου ξέθαψε αναμνήσεις... Καλά έκανες και επισήμανες το λάθος της ημερομηνίας. Προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός, αλλά μερικές φορές ξεφεύγουν και κάποια λαθάκια.
Χαιρετώ, γατούλη!
evaggelia-p,
ReplyDeleteΝομίζω ότι εντόπισα μια αδυναμία σου: τον Ιμπρεσιονισμό! Είχα σχοληθεί εκτενώς με τον ιμπρεσιονισμό το καλοκαίρι του 2007 και με οδήγησε στη δημιουργία ενός αφιερώματος εδώ σ' αυτό το ιστολόγιο.
Σε παραπέμπω στο παρακάτω σύνδεσμο:
http://xouakina.blogspot.com/2007/07/impressionism.html
Φιλάκια!
... ένοχη, antoine! Μου ταιριάζει πολύ ο ιμπρεσιονισμός και αισθητικά και ιδεολογικά και συμβολικά... σε όλα τα επίπεδα.
ReplyDeleteΤο αφιέρωμα που έκανες το διάβασα και είναι πάρα πολύ κατατοπιστικό. Όμως, στην καημενούλα την Morrisot, γιατί δεν της αφιέρωσες πέντε γραμμούλες; Και γυναίκα και ζωγράφος και κατά του ακαδημαϊσμού, όλα εις βάρος της, κι εκείνη... εκεί. Πιστή στην τέχνη της! Μου' δωσες ιδέα για ανάρτηση! :))
Για την Berthe Morisot... έχω αανρτήσει και πίνακές της και έχω γράψει για το "Λίκνο"!
ReplyDeleteΘα σου αρέσει, είμαι σίγουρος! Η ανάρτηση έχει τίτλο κανονικά "Back to Impressionism".
Εδώ θα βρεις το αφιέρωμα που είχα κάνει το Δεκέμβριο του 2007 στην Berthe Morisot!
Φιλιά πολλά, ιμπρεσιονίστρια!
Θα περιμένω να δω την ιδέα να υλοποιείται!
:)
ReplyDeleteΜε κάλυψες! Άψοψη δουλειά.
Φιλιά :))
Ωωω υποθέτω ότι κι εσύ έχεις την ίδια τρέλα με τη ζβγραφική που έχει και το Φεάκι μας. Να είσαι καλά. Σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου.
ReplyDeleteevaggelia-p,
ReplyDeleteΑυτό το blog... είναι ένα μικρό πέρασμα στην Τέχνη!
Υπάρχουν κι άλλα μυστικά...
jacki,
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ και εγώ για την επίσκεψη σου!
Αν μου το επιτρέψει η Fei, θα πω ότι έχω μεγαλύτερο πάθος!
Σε χαιρετώ και σε καλωσορίζω!
δεν ξέρω ποιος είναι υπέυθυνος για τη μουσική συνοδεία... της συγκεκριμένης σύνθεσης του satie..
ReplyDeleteαλλά του αξίζουν συγχαρητήρια...
ειλικρινά..!!
Horace,
ReplyDeleteΣυνήθως, όταν υπάρχει ανάρτηση για κάποιον πίνακα ή ζωγράφο, εγώ διαλέγω τη μουσική.
Δε θα διαφωνήσω ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του Satie είναι... εξαίσιο!
Φιλιά!
Τί θα έλεγες για λίγο Ιερώνυμο Μπος;
ReplyDeleteBosch... μμμ... δεν έχω ποτέ μου αναρτήσει Ιερώνυμο Μπος! Μήπως ήρθε η κατάλληλη στιγμή;
ReplyDeleteΕντάξει! Αφού δημοσιεύσω και το επόμενο ζωγραφικό άρθρο που το έχω έτοιμο, σου υπόσχομαι L' Aesthéte Soleil ότι θα κάνω μια εγγραφή για το μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο!
Χαιρετώ και ευχαριστώ για την πρόταση!
άψογη!
ReplyDelete:)
ReplyDeleteΣυγγνώμη που άργησα να έρθω να πάρω το υπέροχο δώρο μου, αλλά κι εσύ άργησες να μου το δώσεις.
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ απο τα βάθη της καρδιάς μου.
Ιουστίνη
Ιουστίνη μου,
ReplyDeleteΟι θερινές μου διακοπές δε μ' άφησαν να το αναρτήσω τον καιρό που επιθυμούσα! Αλλά πάντα τηρώ τις υποσχέσεις μου! ;)
Φιλιά πολλά!