March 17, 2008

Ψηφιακή Ελλάδα



Ψηφιακή Ελλάδα. Τι σημαίνει για μας "Ψηφιακή Ελλάδα"; Η δικιά μας γενιά γεννήθηκε, ζει και θα δραστηριοποιηθεί πάνω στον ψηφιακό τομέα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό που ονομάζουμε απλά "διαδίκτυο". Όμως, γιατί θεωρείται στη σύγχρονη εποχή τόσο σημαντική τεχνολογική ανάπτυξη και κατ' επέκταση απαραίτητη η ενασχόληση μ' αυτό;

Μέσο αποθήκευσης: Ένα από τα βασικά πλεονέκτημα του υπολογιστή έναντι του ανθρώπου είναι ο όγκος δεδομένων που μπορεί να αποθηκεύει. Η ανθρώπινη μνήμη είναι πολύ μικρή και δύσχρηστη. Με το υπολογιστή μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούμε να ανακαλέσουμε κάτι από την μνήμη του σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Έτσι, μας παρέχεται η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε δεκάδες χιλιάδες εικόνες, κείμενα ή βίντεο, πράγμα που δεν μπορεί να καταφέρει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ταχύτητα Πράξεων: Εκτός από την αποθήκευση ο υπολογιστής μας παρέχει τη δυνατότητα εκτέλεσης πράξεων σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Οι ταχύτητες που μπορεί να "πιάσει" ο υπολογιστής είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές του ανθρώπου. Για παράδειγμα, ένα πρόβλημα που χρειάζεται ο άνθρωπος να το επεξεργαστεί μια ώρα, ο υπολογιστής δίνει την λύση σε άμεσο χρόνο.

Εξοικονόμηση χρόνου: Θεωρείται πολύ σύνηθες το φαινόμενο η επικοινωνία των διαφόρων υπηρεσιών με την χρήση νέων τεχνολογιών. Η τηλεομοιοτυπία ή fax είναι το πιο διαδεδομένο μέσο ανταλλαγής πληροφοριών. Από μια απλά αποστολή ενός βιογραφικό σημειώματος μέχρι εγκύκλιους. Ενώ το σχολείο δουλεύει κατά κόρον με email. Το σύστημα των πανελλαδικών γνωρίζουμε όλοι πως χρησιμοποιεί δορυφορικό αποκωδικοποιητή μέσω του οποίου έρχονται τα θέματα των εξετάσεων.

Πηγή γνώσης: Αναμφισβήτητα, το ίντερνετ αποτελεί μια άλλου είδους "σύγχρονη βιβλιοθήκη". Στα "ράφια" της κάθε απλός χρήστης του διαδικτύου μπορεί σχετικά εύκολα και γρήγορα να ενημερωθεί τόσο σε εγκυκλοπαιδικό επίπεδο όσο και σε τρέχοντα θέματα
της επικαιρότητας.

Παράλληλα όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες σε τομείς όπως:

Έκδοση δημοσίων εγγράφων: Ελάχιστοι δήμοι στην Ελλάδα παρέχουν την δυνατότητα στους δημότες να ζητούν και να εκτυπώνουν από το διαδίκτυο διάφορα έγγραφα και πιστοποιητικά. Όμως καλό είναι και άλλες δημόσιες υπηρεσίες να ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική, ώστε ο πολίτης να διευκολύνεται χωρίς να είναι ανάγκη να περιμένει σε κάποια ουρά για να εξυπηρετηθεί.

Διαβάστε επίσης:

0 σχόλια/comments:

Categories