February 8, 2007

Ο μύθος της Χουακίνα

Η Χουακίνα, ένα αθώο και όμορφο κορίτσι, ερωτεύεται έναν πλούσιο και ευγενή νέο, το Χουάν Κάρλος. Ωστόσο, η αγάπη των δύο αυτών νέων δοκιμάζεται και ευνοείται ισόποσα από τη μοίρα, η οποία ενσαρκώνεται στα πρόσωπα των Μαρία Ντολόρες, Γκουστάβο ντελ Καστίγιο, Μανουέλ ντε λα Χαρίτο, Σοραγκέτα, Μοραλίτα, Αλβάρο... Η Χουακίνα όμως θύμα των ραδιουργιών ανθρώπων που προσδοκούν μόνο το συμφέρον και συνάμα των δικών της αισθημάτων, μάχεται να υπερνικήσει το μίσος και την έχθρα που της στερούν την ύστατη αξία της ζωής, την αγάπη.

Πόσο σκληρή θα αποδειχθεί τελικά η μοίρα; Πόσο τυχαία είναι τα άτομα που τους περικλείουν; Πόσο σθένος κρύβουν μέσα στις καρδιές τους; Και αν τελικά δικαιώσουν τον ύμνο της αγάπης...


Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία· πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει.


[Α΄ Κορ. 13, 4 - 7]

31 σχόλια/comments:

Antoine said...
This comment has been removed by the author.
Antoine said...

Χουακίνα,
κρυσταλλένια φυλακή περικλείει την ψυχή σου,
μα ποτέ σου κατηγορία αδικίας
στου εχθρού σου την όψη δεν ξαπέστειλες,
γιατί μέσα στην καρδιά σου κρύβεις εκ φύσεως το σ' αγαπώ.
Πάντα υπομένεις τις συμφορές σου της ζωής,
"για το Χουάν Κάρλος" λες
και περνάς τα εμπόδια της μοίρας, δυσοίωνα τα πλείστα,
με τον αέρα της αγάπης οδηγό
στου βίου σου το μακρύ ταξίδι.
Στο δρόμο για τη νίκη της αγάπης με συμβουλή σε νουθετούμε
την ύλη της κακίας ποτέ να μην αγγίξεις,
τα μάτια της ψυχής σου αμόλυντα να κρατήσεις
μιλώντας λόγια παρηγοριάς στους παρηγορημένους.
Δεν είναι μητ' η αφροσύνη μητ' ο φθόνος των ετέρων
που χθονίως το δρόμο σου δρασκελίζουν,
αλλά η αδυναμία της καρδιάς που ανεκπλήρωτο το έργο σου αφήνεις, άνθρωπε,
σκέψου και λογίσου τη συνέπεια της ανεκπλήρωτης δουλειάς σου.

Ourania-Renia said...

Παιδιά, ΕΝΑ έχω να πω... το έργο τους είναι το όγδοο θαύμα του αρχαίου και νεότερου κόσμου. Μέσω της ανάγνωσής του αποκομίζετε όχι μόνο την πνευματική απόλαυση του διαβάσματος, αλλά σας γίνετε κατανοητό το πως τέσσερις συγγραφείς, αντάξιοι του Σοφοκλή, μπορούν να διεισδύσουν στις καρδιές σας και να τις κατακτήσουν.

jimanant said...

Το αριστούργημα τούτο διακρίνεται για τη μαγεία της αληθινής αγάπης, μια αξία η οποία δυστυχώς τείνει να εξαφανιστεί στις μέρες μας. Τα πρόσωπα αποτέλουν αναμφισβήτητα την εικόνα της σημερινής κοινωνίας σε ποιο εύθυμο τόνο με σουρεαλιστικά στοιχεία. Η πετυχημένη αυτή συνένωση λογοτεχνικών στοιχείων θα σας οδηγήσουν σε μια πρωτόγνωρη διάσταση ονείρου με πινελιές από την καθημερινή πραγματικότητα.

Φοίβη said...

Συγχαρητηρία γι' αυτό το θεσπέσιο, μοναδικό, ασύληπτο,αριστουργηματικό έργο... το διάβασα και πραγματικά έμεινα έκπληκτη... Ξέρετε είμαι και εγώ οπαδός του υπαρκτού σουρεαλισμού! Κρίμα όμως δεν το δώσατε εγκαίρως σε κάποιο κανάλι και σας έφαγε "η Μαρία η Άσχημη"...

Helena said...

Τα συναισθήματα που ένοιωσα όταν αντίκρισα τη ‘ Χουακίνα’, σε blog στο internet δεν περιγράφονται με λόγια … Από την αρχή πίστεψα σε αυτό το έργο και στο δυναμικό σενάριο που 4 μαθητές δημιούργησαν . Επηρεασμένοι από την απλή καθημερινότητα πραγματοποίησαν ένα από τα όνειρα τους τη ‘ΧΟΥΑΚΙΝΑ’ . Εξάλλου έχει και μεγάλη απήχηση στο κοινό ….... Λοιπόν… τα λόγια είναι περιττά!!!( όπως λέει και το λαϊκό άσμα )!!!

Vasilis said...

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική χρήση ενός λεξιλογίου υψηλού επιπέδου. Η ενασχόληση με τη συγγραφή - έστω κι αν πρόκειται για σενάριο σαπουνόπερας - φαίνεται πως έχει θετικά αποτελέσματα στην ήδη πολύ καλή έκφραση γραπτού λόγου που διακρίνει τους συγγραφείς. Επιτρέψτε μου όμως να έχω μια ένσταση ως προς τη χρήση του "Ύμνου της Αγάπης" : δεν αρμόζει η χρήση ενός αποσπάσματος της Αγίας Γραφής στα πλαίσια των επιδιωκόμενων στόχων μιας σαπουνόπερας, εκτός και αν σκοπός του έργου είναι να μεταδώσει στο κοινό το μήνυμα ότι ο έρως των πρωταγωνιστών έχει την προοπτική να ολοκληρωθεί σε αληθινή αγάπη, δηλαδή από ψυχοσωματικός πόθος να τελειοποιηθεί σε έναν τρόπο ζωής που να διακρίνεται από τα 2 βασικά χαρακτηριστικά της γνήσιας αγάπης : την έλλειψη εγωισμού και την θυσία για τον άλλον. Τότε πράγματι έχουμε την τέλεια και αληθινή αγάπη : την χριστιανική!

Antoine said...

Αγαπητέ Βασίλη,
κατανοώ την πλάνη σου ότι η Χουακίνα πρόκειται περί σαπουνόπερας. Ωστόσο, έπειτα από την υπόδειξη που γίνεται στο πρόσωπο σου, σου διευκρινίζω ότι η "Χουακίνα" αποτελεί το απόλυτο έργο της ανθρώπινης διανοίας. Εξάλλου η σειρά γράφτηκε με σκοπό να προβάλλεται εβδομαδιαία και όχι καθημερινά. Αν πραγματοποιήσουμε κάτι ανάλογο κατανοείται πως το επίπεδο του λόγου και το όλο σενάριο θα ήταν ευτελούς αξίας. Γι' αυτό θα παρακαλούσα κάθε επισκέπτη να συνειδητοποιήσει την τελειότητα αυτής της δημιουργίας. Οι διάλογοι σε συνδυασμό με το δυναμικότατο σενάριο καθιστούν τη "Χουακίνα" αριστούργημα που θίγει τις εγωπαθείς ή αλαζονικές προσωπικότητες.
Όσον αφορά την επιλογή του Ύμνου της Αγάπης, δεν έχω σχόλιο. Ακόμη και μόνος σου κατανόησες τον κρίκο με τον οποίο συνδέονται ψυχοσωματικά οι δύο πρωταγωνιστές. Η Χουακίνα, όταν μαθαίνει τα νέα της ασθένειάς της προτιμά να τερματίσει την ειλικρινή σχέση της με το Χουάν Κάρλος, ώστε το ερώμενο πρόσωπο να μη θλιβεί. Συνεπώς, ως μέλος της συγγραφικής ομάδας μου δίνεται η ευκαιρία να εντοπίσω άλλο ένα αξιοσημείωτο στοιχείο της "Χουακίνα", την υπέρβαση του εγωισμού και την ολοκληρωτική πίστη στη δύναμη της αγάπης.

Vasilis said...

Τα σχόλια που έκανα είχαν διερευνητικό χαρακτήρα προκειμένου να εξακριβώσω τα μηνύματα που φιλοδοξεί να μεταδώσει το έργο σας. Αν και δεν μου αποκαλύπτεις πολλά στοιχεία (για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων), το μικρό δείγμα της υπόθεσης του έργου με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πρωταγωνιστές αποτελούν υγιή ηθικά πρότυπα (την έννοια του όρου "ηθικός" θα την μάθεις στα Θρησκευτικά της Γ΄Λυκείου).

Ρίζου said...

Δηλώνω βαθύτατα συγκινημένη από την κριτική ικανότητα των μαθητών μου να αντιλαμβάνονται τέτοια αριστουργήματα λόγου και τέχνης.Τα μαθήματα λογοτεχνίας δεν πήγαν χαμένα.

Γιώργος said...

Μπήκα σήμερα και εγώ στην όμορφη παρέα των επισκεπτών του site σας.Έμεινα έκπληκτος από το επίπεδο τόσο των συντελεστών όσο και των επισκεπτών!Καλή συνέχεια...

ευα said...

Παιδιά γεια σας,
χαίρομαι πολύ για το συγγραφικό σας ταλέντο, για το blog σας και για ο,τι δημιουργείτε σε αυτό .Εύχομαι αυτά τα μάτια να είναι τα μάτια της ψυχής σας. Σε αυτό που αγαπάτε, ποθείτε και ονειρεύεστε πάντα να σας οδηγούν….Να μην σταματήσετε να ποθείτε να αγαπάτε και να ονειρεύεστε κάτι καλύτερο για τους γύρω σας!!!!
Τα θέλω σας να είναι η ψυχή σας …
Η αγάπη σας να είναι η ζωή σας …
Και τα όνειρά σας το καλύτερο σας μέλλον….

ναυσικα said...

Αγαπητοί συγγραφείς!
Σας συγχαίρω για την προσπάθεια σας! Το έργο σας είναι εξαίσιο .Δίνετε την ευκαιρία στους αναγνώστες σας να περνάνε ευχάριστα τις ώρες τους!
Με βαθύτατη συγκίνηση Ναυσικά!

Evi said...

Συγχαριτήρια παιδιά για το αριστούργημα σας είναι εξαιρετικό, εκπληκτικό, εξαίσιο... σας εύχομαι τα καλύτερα και κάθε επίτυχία!!!

Γιώτα said...

Πολλές φορές στη ζωή μας η πραγματικότητα δε μας αρέσει. Τότε καλό είναι να μπορούμε να περνάμε στο όνειρο. Επειδή πιστεύω ότι η ποίηση και η καλή μουσική κάνουν τον άνθρωπο ανώτερο, εγώ θα σας αφιερώσω ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη:

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ

Εδώ στου δρόμου τα μισά
έφτασε η ώρα να το πω
Άλλα είν' εκείνα που αγαπώ
γι' αλλού γι' αλλού ξεκίνησα

Στ' αληθινά στα ψεύτικα
το λέω και το ομολογώ
Σα να 'μουν άλλος κι όχι εγώ
μες στη ζωή πορεύτηκα

Όσο κι αν κανείς προσέχει
όσο κι αν το κυνηγά
Πάντα πάντα θα 'ναι αργά
δεύτερη ζωή δεν έχει

Smaro Oikonomou said...

Καλησπέρα σε όλους σας!
Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα της ψηφιακής δουλειά σας! Είμαι πολύ περήφανη για εσάς!

Οι προτάσεις μου είναι να εμπλουτίσετε τα links που μπορούν να δουν οι επισκέπτες σας. Γι' αυτό λοιπόν σας προτείνω κάποια (ποικίλου περιεχομένου) και αν τα εγκρίνετε, θα ήταν ενδιαφέρον να τα συμπεριλάβετε!
Καλο Πάσχα! Εύχομαι πάντα να είστε τόσο δημιουργικοί όπως είστε τώρα!
http://www.ptyxiouxos.net/
http://www.greekedu.gr/
http://www.ime.gr/
http://www.edra.ipet.gr/
http://195.251.48.156/greekLang/index.html

... θυμάστε την συζήτηση που είχαμε για την Τέχνη;

http://www.theatroedu.gr/

...και κάποια online λεξικά
http://www.longman-elt.com/dictionaries/webdictionary.html
http://www.yourdictionary.com/

και λιγο χιουμορ!
http://www.arkas.gr/

Doudis said...

Είναι κρίμα να λείπει και ένα δικό μου σχόλιο από αυτήν την τόσο ελπιδοφόρα προσπάθεια.

Το ότι παρεμπιπτόντως αποτελείτε και μαθητές μου, αυτό περιποιεί μέγιστη τιμή σε μένα τον ταπεινό (sic!) δάσκαλο των συμβόλων και των αριθμών...

Συνεχίστε λοιπόν!!!!

Υ.Γ. Θα συνεχίσω και με άλλα σχόλια
στο μέλλον όπου θα προσπαθήσω να απευθύνομαι αποκλειστικά στο site, τα περιεχόμενά του και τυχόν διορθώσεις...

Agloco Center said...

Don't you know AGLOCO yet?
Visit me for more infomations.

Αφροδίτη said...

Η "Χουακινα" ειναι ενα προσωπο που με τις αρχές της προκαλει τη συμπαθεια του ανγνωστη ιδιως όταν περναει τετοιου ειδους δυσκολειες βεβαιως βεβαιως... Η τοποθετηση του εργου ηταν φανταστικη. Για αυτο λοιπον συγχαιρω τον συγγραφεα! Μπραβο μπραβο! Ειναι υπεροχο!

Ρωμανός said...

Έχω μείνει άφωνος από τα αποτελέσματα της δουλειάς σας.Παρακολούθησα από την αρχή την εξέλιξη του έργου σας και μπορώ να πω πως από τότε ακόμα είχα ενθουσιαστεί με την ιδέα καθώς και με το ταλέντο σας στην αποτύπωση αυτής.Συνεχίστε την καλή και εμπνευσμένη δουλειά σας και ελπίζω ότι θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει στην τηλεόραση αυτό το δείγμα πολιτισμού που επιχειρήτε να συνθέσετε με μεγάλη επιτυχία. xD

Fixy said...

HELLO guys!!! I loved the idea of creating 'Houakina's eyes'.I hope that someday your show will be on greek TV.The site is well-built and offers the visitors a great time.I 'd like to let you know that I wish you had created a page in english for the rest of us that don't know Greek.Romanos recommended this and offered to translate for me.It really rocks!

Josh said...

Το site είναι πολύ συμπαθητικό. Συνεχίστε την καλή
δουλειά! Αλλά άλλοι χρήστες χρειάζονται και μέρη στα αγγλικά..
Ελπίζω να μεταφράσετε το site ώστε να μπορούν όλοι να γευτούν
την εξαιρετική δουλειά σας.

Ben said...

I love the site, I can't really understand it, but I love the background colour. It's in so much detail, with pictures to help expand the meaning of the text.Putting the famous painters into it, makes it all the more intresting, cause I just love art =]

Ρωμανός said...

http://www.atlantica.org.uk/chat.html
Join #xouakina's_eyes. Tέλειωσα το κανάλι και τώρα φτιάχνω ένα ρομπότ για να γίνει πιο ενδιαφέρον.


Είστε κάφροι!!xD

Ρωμανός said...

A poem by Louise:
Shivering
Falling
Into an endless and starry night
Falling into your arms
Your warm grace embraces me
Protecting me
Shielding me from a world of terror
Whispering sweet words in my ear
Caressing me
Kissing the sorrows away
Overflowing me with an eternal love
An undying emotion
Living deep within me
Cursing through my cold body
Your soft kiss warming me
Melting my heart
It only beats for you
When I fade
My soul shall linger in your body
Your scent will forever be around me
Your gentle touch please me
Your eyes surround me
I’m yours, yours for eternity.

mati said...

παιδιά,έχω μείνει άφωνη με αυτό το εξαίρετο έργο που συνθέσατε,ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ έτσι.

Anonymous said...

ρε παιδια γνωριστεμου την ξανθια με τα γαλανα ματια!!!!!!!!!!!!!!!

Νικολέττα said...

Δεν έχω λογια πραγματικα!!!Και ο καλυτερος σχεδιαστης ιστοσελιδων στο internet θα ζηλευε αυτη την κ*α*τ*α*π*λ*η*κ*τ*ι*κ*η δουλεια!!Ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ γιάυτη σας την προσπαθεια και ελπιζω να συνεχισετε ετσι!Τωρα που το εμαθα θα μπαινω συχνα για να γελαω καθως και να ενημερωνομαι.....:-)Σιγουρα θα φροντισω να το διαδωσω σε οσους μπορω γιατι πραγματικα αξιζει!Πολλαααααααα χαιρετισματα σε ολη την μεγαλη παρεα του Χορτιατη mountain.....πολλα φιλακια!See you soon...to be continued!!

88 said...

Τί είναι αυτή η Χουακίνα;Κάποια νέα τηλεοπτική μεξικάνικη σειρά;Έρωτας και ξύλο, να πούμε;

Helena said...

Καλωσηρθες Πλατανη!!!! μπορείς να το πεις και έτσι. . . ειναι όντως ενα σιριαλ που το ειχαμε γράψει πριν 2 χρόνια στην Ά λυκειου και ευελπιστούμε να τον δουμε και στην τηλεόραση...(καποια στιγμη)

fei said...

xairomai poy gnwrizw thn hrwida sas
estv kai ligo arga............

Categories