February 8, 2010

Happy Birthday Time (x2)

Τελικά, ο χρόνος κυλά πολύ γρηγορότερα απ' όσο οι άνθρωποι πιστεύουν. Πράγματα που φαντάζουν τόσο μακρινά έρχεται αυτή η στιγμή που τα καθιστά πια μια ανάμνηση -όχι απαραίτητα ευχάριστη- ωστόσο, μια ιδέα ή πράξη του παρελθόντος. Κι όμως, ορίζοντας την ίδια υποθετική έννοια του χρόνου σε διακριτά διαστήματα το μεγαλύτερο κομμάτι εξιστορεί το παρελθόν, μία ακαριαία σκηνή απαρτίζει το παρόν, ενώ το μέλλον είναι σίγουρα αγέννητο, μία αναγκαία διάσταση διευθετημένη από την αισιοδοξία ή τον πεσιμισμό του χαρακτήρα κάθε νοήμονος προσώπου.

Και η μεταβλητότητα; Ναι, τα πάντα αλλάζουν. Έτσι φημολογείται. Ιδέα, αξία, νοοτροπία, άυλες έννοιες που αναμφισβήτητα μεταβάλλονται με την ίδια ταχύτητα, όπως η στιγμή που πληκτρολογώ αυτό το κείμενο αποτελεί παρελθόν. Μάλλον αλλάζουν τα πάντα. Ακόμα και τα βάθρα που στήριξες έναν ολόκληρο κόσμο, τόσο στέρεο στην αρχή, προβάλλουν τις πρώτες ρωγμές. Ίσως να έπρεπε να γίνει χρήση άλλου υλικού. Πιθανόν τα θεμέλια να μη χρειάζονταν καν υποστήριξη. Αυτή ήταν, εντούτοις, η επιλογή. Θεωρήθηκε η κρίσιμη απόφαση για την ανέγερση του οικοδομήματος με τη μεγάλη νέον επιγραφή στην πρόσοψη "Τόλμη και Γοητεία". Αφενός τόλμη, διότι απαιτεί θάρρος να αρχίσεις την κατασκευή μιας ολόκληρης ζωής, γοητεία αφετέρου, γιατί τίποτα στη ζωή δε χαίρει χάρης και κομψότητας δίχως στυλ. Μερικά δεν αλλάζουν ποτέ. Ούτε η ειλικρίνεια ούτε η πίστη αποτελούν την καταλυτική ισχύ μεταβλητότητας. Μόνο η βούληση. Ισχυρή ή ασθενής. Ίσως να μην έχει σημασία.


Η τελική απορία είναι η διατήρηση εκείνου του παλιού υλικού ακόμα στο σπίτι. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια κατεδάφισης και οικοδόμησης ενός νεόδμητου κτιρίου ή ακόμα αγοράς μίας νέας έκτασης για μία νέα φωσφορίζουσα επιγραφή. Η πολυδάπανη ανακατασκευή ίσως να αποφευχθεί με την εξαφάνιση των ρωγμών. Τόσα υλικά επιδιόρθωσης εξάλλου κυκλοφορούν στο εμπόριο. Συμπέρασμα μέγα, λοιπόν, η επιπολαιότητα δεν είναι καλός σύμβουλος της μεταβλητότητας. Ποτέ μην ξεχνάς τις μνήμες που σου προσέφερε το παλιό σπίτι, οι οποίες, αν και ανήκουν χρονικά στο παρελθόν, είναι ικανές να τροφοδοτούν ακόμη το παρόν και να γεννούν το μέλλον.




Σήμερα η Χουακίνα γιορτάζει τα 3α της γενέθλια και ο Antoine αύριο γιορτάζει τα 19α

Remember me when you're the one who's silver screened
Remember me when you're the one you always dreamed
Remember me whenever noses start to bleed
Remember me, special needs

Just 19 and sucker's dream I guess I thought you had the flavour
Just 19 and dream obscene with six months off for bad behaviour

Remember me when you clinch your movie deal
And think of me stuck in my chair that has four wheels
Remember me through flash photography and screams
Remember me, special dreams

Just
19 this sucker's dream I guess I thought you had the flavour
Just
19 and dream obscene with six months off for bad behaviour
Just
19 and sucker's dream I guess I thought you had the flavour
Just
19 and dream obscene with six months off for bad behaviour

Remember me...

8 σχόλια/comments:

Antoine said...

Happy birthday, Juaquina and myself!

Hfaistiwnas said...

Χρόνια πολλά και από μένα και στους δύο, μπλόγκ και Αντoine! Να είσαι καλά!
Οι μνήμες από το παρελθόν αποτελούν θεμέλιους λίθους για το παρόν και το μέλλον.. κατά μία έννοια.. εκείνης της ωριμότητας και της ετοιμότητας για τα νέα δεδομένα..

liolia said...

Η βουληση δυναμωνει με την πιστη και την ελπιδα ή ασθενει ελλειποντων αυτων... Με την βουληση προσοικειωνεσαι το αυριο μα αυθυπαρκτη δεν ειναι.

Χρονια Πολλα Χουακίνα!!!
Χρονια Πολλα Antoine!! Και να θυμασαι να ΘΕΛΕΙΣ!!!

liolia said...
This comment has been removed by the author.
Mr. K. said...

"Τούτο το σπίτι, παρ' όλους τους νεκρούς του, δεν εννοεί να πεθάνει."...κάτι ήξερε η Γυναίκα με τα μαύρα υποθέτω...δεν βγήκε απο το σπίτι τελικά....
Χρόνια πολλά Χουακίνα,
Να τα εκατοστήσεις μικρε μου Αντουάν!

Margo said...

Χρόνια σου πολλά Antoine χρόνια πολλά και στη Juaquina!
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από το νεαρό της ηλικίας σου σε σχέση με τη ωριμότητα της σκέψης. Είμαι σίγουρη ότι το παρελθόν σου έχτισε ένα αξιόλογο παρόν και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.
Να σαι καλά για να πορευτείς όπως ονειρεύεσαι!

Anonymous said...

χρονια πολλά antoine

κώστας

mahler76 said...

χρόνια πολλά και στους 2 σας!!!

Categories