March 15, 2008

Caravaggio: A Lute Player


Caravaggio, The Lute Player, c. 1595
Oil on Oilcloth, 94 x 119 cm
Hermitage
Museum, St Petersburg


Ο Caravaggio έχει φιλοτεχνήσει τρεις νέους που παίζουν λαούτο. Ο ένας βρίσκεται στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ο δεύτερος στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης και ο τρίτος και πρόσφατα ανακαληφθείς στο Ex-Badminton House του Gloucestershire.


Ο Caravaggio επιλέγει ένα θέμα όχι άσχετο με τον έρωτα. Η μουσική του νέου από το λαούτο του απεικονίζεται με αυστηρό ρεαλισμό, εντούτοις η σκηνή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ποιητική. Ο καλλιτέχνης έχει επιλέξει έπειτα από διεξοδική διερεύνηση τη θέση καθενός αντικειμένου, ενώ τολμά να παίξει με τα φώτα και τις σκιές. Φρούτα, μουσικά όργανα, παρτιτούρες, ένα βάζο με άνθη στα αριστερά, όλα καταδεικνύουν το συνθετικό ταλέντο του Caravaggio. Το αξιοσημείωτο, όμως, σ’ αυτόν τον πίνακα είναι η ζωντάνια του νέου, ο οποίος φαίνεται με μισάνοιχτα χείλη έτοιμος να τραγουδήσει το μαρδιγάλιο (μεσαιωνικό μικρό λυρικό ποίημα) με τίτλο «voi sapete chio v'amo» (Γνωρίζετε ότι σας αγαπώ). Η φράση αυτή είναι γραμμένη στην παρτιτούρα. Η στάση τριών τετάρτων και το ποιητικό πνεύμα του έργου δημιουργεί ένα αμεσότερο κλίμα μεταξύ θεατή και λαουτιέρη.

5 σχόλια/comments:

Antoine said...

Μετά από μια μεγάλη παύση και μια παρουσιάση ενός πίνακα.
Ο Καραβάτζιο έχει την τιμητική του. Ένα από τα αγαπημένα του θέματα και σπουδαίο έκθεμα για το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Anonymous said...

ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ. ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΜΛΟΓΚ! ΒΙΒΙΑΝ

hono-gr said...

Kalhmera antoine, Eyxaristw gia thn episkepsh kai to sxolio kai andapodidw. Eimai fan twn placebo kai prin merikous mine eixa thn eykairia na tous dw apo konda, Tha xarw na se xsanadw sto blog mou:
http://homo-gr.pblogs.gr/2008/03/210858.html

Νίκος Κ. said...

πολύ όμορφο

Lorelei Am Rhein said...

Καλησπέρα, Αντώνη!
Μεγάλη αγάπη (μας) ο Καραβάτζιο! Χαίρομαι, που έκανες άλλη μια αφιέρωση!
(Δεν ξέχασα το παιχνίδι, στο οποίο με έχεις καλέσει! Σύντομα!)

Φιλιά!

Categories