July 19, 2008

Egon Schiele, Two girls on fringed blanket

Two girls on fringed blanket.jpg
Egon Schiele, Zwei Mädchen auf einer Franssendecke
(Two Girls on Fringed Blanket)
1911

Gouache, watercolour, ink and pencil, 56 x 36,6 cm
Private Collection – Galerie St. Etienne, New York


Στο Δύο Κορίτσα πάνω σε Κουβέρτα με Κρόσια παρατηρούμε δύο φιγούρες ξαπλωμένες να αγκαλιάζονται σε μία λεσβιακή στάση πάνω σε μία καφέ κουβέρτα. Το κορίτσι στα αριστερά έχει τέτοια στάση, ώστε να επιτρέπει στο θεατή να προσέξει τις μαύρες κάλτσες του με τη λεπτομέρεια των κόκκινων καλτσοδετών και το πάλλευκο δέρμα του. Αντίθετα, το κορίτσι στα δεξιά έχει τυλιχτεί σφιχτά με ένα πράσινο και καφέ πανωφόρι, το οποίο αφήνει ακάλυπτο μέρος των μοιρών του, αποκαλύπτοντας έτσι τα γενετικά όργανα του κοριτσιού. Τα μαλλιά του ορίζουν το κέντρο του πίνακα, αποτελώντας μία γέφυρα για τις χρωματικές επιλογές μαύρου, καφέ και πράσινου του Schiele. Αναμφισβήτητα, τα ρούχα των κοριτσιών ακολουθούν κάποια αφαιρετικά πρότυπα, γεγονός που αποδεσμεύει το έργο αυτό από τη γενικότερη καλλιτεχνική δημιουργία του ζωγράφου.


Ο πίνακας διαθέτει μία ένταση αρκετά πολωμένη μεταξύ της χλομάδας των προσώπων των ανθρώπινων μορφών και των σκούρων αποχρώσεων των ενδυμάτων τους. Όμως, το έργο παρουσιάζει αρκετά αμφισβητούμενα σημεία. Ο Schiele φρόντισε να μην εισάγει στοιχεία που να δηλώνουν με σαφήνεια τη στάση των μοντέλων του. Είναι ξαπλωμένα, είναι όρθια ή κάθονται; Το μόνο έκδηλο στο έργο είναι πως οι κοπέλες έχουν μία ελαφριά κλίση προς τα πάνω και αυτό ίσως μας δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι ο Schiele είχε τα μοντέλα του ξαπλωμένα πάνω σε μία κουβέρτα στο πάτωμα.


Γενικά, το έργο ακολουθεί αφαιρετικά πρότυπα, κάτι όχι σύνηθες για τα δεδομένα του Schiele. Χρώματα γήινα εφαρμόζονται αρκετά πετυχημένα σε μία σύνθεση αρκετά προκλητική για την εποχή της και ειδικά για τη συντηρητική κοινωνία της Βιέννης του 1911. Το επόμενο έτος του 1912 ο Schiele θα παραμείνει για 27 ημέρες στη φυλακή κατηγορούμενος για πορνογραφικά σχέδια και προσβολή της δημοσίας αιδούς.

12 σχόλια/comments:

Sideras said...

Antoine πολύ καλή η Κρητική που αναφέρεις στο πίνακα, αλλά και όλος ο ιστοχώρος σας παιδιά. Και γι’ αυτό θα σας συμπεριλάβω στο βιβλίο των ευχών. Αλλά και σίγουρα θα περνώ ανελλιπώς για να εμπλουτίζω τις ζωγραφικές μου γνώσεις . Να είστε καλά, Σιδερένια καλησπέρα .

Antoine said...

Ευχαριστώ πολύ, Σιδερά!

Ο Egon Schiele είναι ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες. Τα δύο κορίτσια αυτά είναι ένας όχι και τόσο γνωστός πίνακάς του, γι'αυτό αποφάσισα να τον γνωστοποιήσω. Αρκετοί φίλου bloggers έχουν ασχοληθεί με το Schiele και πιο πρόσφατα η Lucy of wild flowers

Καλά να περνάς!

sot said...

Πάρα πολύ εμπεριστατωμένη η ανάλυση για τον πίνακα.
Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πίνακα οι αντιθέσεις -κυρίως χρωματικές- ανάμεσα στα μέρη του

Dawkinson said...

αυτή η τάση για προσβολή της δημοσίας αιδούς και πρόκληση-πρόσκληση της αστικής τάξης και της 'δημόσιας ηθικής' με την τολμηρή της αμεσότητα είναι που με κάνει να αγαπώ την αγγλο-σαξονική δημιουργία και τους εκπροσώπους της. είναι διαχρονικό χαρακτηριστικό που χαρακτηρίζει τα βαρβάτα δείγματα αυτής της τάσης, ανεξαρτήτως σχολής. Από τον Ι. Μπος μέχρι τον Γ. Μπόυς και τον Μ. Κιπενμπέργκερ.

Έγκον αγαπημένος.

Antoine said...

sot,

Αφού είναι Schiele... εμένα μου αρέσει! ίσως είναι ο καλλιτέχνης, που μαζί με τον Καραβάτζιο, θα τον θεωρούσα αγαπημένο μου!

χΑΙΡΕΤΏ!

Antoine said...

Dawkinson,

Ο καλλιτέχνης που δεν πραγματοποιεί μια μικρή κοινωνική επανάσταση, δε θα γίνει ποτέ μεγάλος καλλιτέχνης! Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις καλλιτεχνών που ακολούθησαν πιστά το σύστημα και σήμερα τους κατατάσσουμε στο πάνθεον των μεγάλων... Αλλά όσο να 'ναι οι πραγματικά σπουδαίοι ήταν ηθικοί επαναστάτες!

Χαιρετώ!

celsius33 said...

γεια σου Αntoine, πολύ καλός ο Σίλλε.Χαιρετισμούς!

fei said...

μου αρεσουν τα εργα που ακολουθουν τα αφαιρετικα προτυπα....
και εγω παρολο που δουλευω προτομες
τις σχεδιαζω αφαιρετικα και μινιμαλιστικα...........

Antoine said...

celsius33,

Μόνο καλός ο Schiele... από τους πιο πρωτότυπους καλλιτέχνες!

Antoine said...

fei,

Εγώ δεν είμαι οπαδός και λάτρης της πλήρους Αφαίρεσης, αν και μου αρέσει να υπάρχει ως μικρό χαρακτηριστικό σε έργα όπως το συγκεκριμένο.
Μου αρέσει αρκετά από τα μοντέρνα κινήματα ο εξπρεσιονισμός. Και ο Egon Schiele γενικά χαρακτηρίζεται ως εξπρεσιονιστής καλλιτέχνης.

Χαιρετώ!

scalidi said...

Αντουάν, αν μου επιτρέπεις, να σου προτείνω ένα βιβλίο με τον αγαπημένο σου Καραβάτζο που μόλις ανακάλυψα: "το χρώμα του ήλιου" του Αντρέα Καμιλλέρι από τις εκδόσεις Πατάκη.

:)))))))))))))))

Antoine said...

Σταυρούλα,

Είσαι απίστευτη! Και πάνω που έκανα κάποιες εγγραφές για τον Καραβάτζιο ήρθες και μου το είπες!

Ευχαριστώ πολύ! Θα το ζητήσω σύντομα για την παραλία...

Categories