December 6, 2007

Claude Monet: Η κίσσα


Η Κίσσα, π. 1868
Ελαιογραφία σε μουσαμά, 89 x 130 εκ.
Μουσείο Ορσέ, Παρίσι

Ο Μονέ χειρίζεται αριστοτεχνικά τις διαβαθμίσεις του φωτός στο χιόνι. Ο Ρενουάρ υποστήριζε: "Το λευκό δεν υπάρχει στη φύση. Πάνω από το χιόνι υπάρχει ο ουρανός. Ο ουρανός είναι γαλάζιος κι αυτό το γαλάζιο πρέπει να φανεί πάνω στο χιόνι. Με γοργές πινελιές εμφανίζεται μία ποικιλία λευκών αποχρώσεων, αν μπορούσαν να αποκαλεστεί έτσι. Το λευκό ανακατεύεται με μοβ, ώχρα, γαλάζιο, με εκπληκτική αίσθηση των μεταβολών του χρώματος και του φωτός. Τα πιο ενδιαφέροντα τοπία με χιόνι έχουν ζωγραφίσει ο Κλωντ Μονέ και ο Αλφρέ Σισλέ.


Ωστόσο, το έργο του Μονέ απορρίφθηκε από την κριτική επιτροπή στο Σαλόνι του 1869 για τους εξής λόγους: ο πίνακας θεωρήθηκε υπερβολικά μεγάλος για τοπιογραφία με ελεύθερες πινελιές, συνοπτικά και χωρίς προσοχή ζωγραφισμένος. Ο Μονέ, όμως, δεν αποθαρρύνθηκε. Ακολούθησε με αφοσίωση την προσωπική του αισθητική, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα ιδρύσει την Ανώνυμη Εταιρεία των Καλλιτεχνών, Ζωγράφων, Γλυπτών, Χαρακτών κ.α., που θα γίνει αργότερα περισσότερο γνωστή ως ομάδα των ιμπρεσιονιστών.


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Πηγή: Μεγάλα Μουσεία, Παρίσι - Μουσείο Ορσέ, Electa 2006

7 σχόλια/comments:

Horace said...

όντως το χιόνι φαίνεται υπέροχο..
Γενικά οι διαβαθμίσεις των χρωμάτων είναι απίστευτες.

Και επίσης νομίζω ότι κάθε φορά που σε διαβάζω μαθαίνω πράγματα που δεν ήξερα!!

Την καλησπέρα μου antoine !!!

Antoine said...

Horace,

Πώς είσαι;
Χαίρομαι που συμφωνείς με τις αισθητικές μου παρεμβάσεις. Αυτήν την εποχή ασχολούμαι με τον Ιμπρεσιονισμό και η Κίσσα του Μονέ ταιριάζει αρκετά καλά στο κλίμα της εποχής.

Χειμώνας, όπως έγραψες και εσύ!

sot said...

Πανέμορφος τρόπος να μπούμε στο κλίμα της εποχής.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Μα είναι χάρμα το μπλογκ! Η αρμονία των χρωμάτων... Πας και βάζεις κι ένα παλιό τραγούδι που μου άρεσε όταν το πρωτάκουσα. Πάντως έχεις μια ευχέρεια να δημιουργείς ατμόσφαιρα κι αυτό δείχνει πράγματι την ποιότητα μιας αισθητικής που λείπει από τους περισσότερους νέους (θα έλεγα και... μεγαλύτερους). Εξάλλου και το υλικό που χρησιμοποιούν διάφοροι στη διαχείριση των μπλογκ προβάλλει και τον εσωτερικό τους κόσμο. Η επίσκεψη σ' αυτό το μπλογκ... για τα μάτια της Χουακίνα, προκαλεί ψυχική ανάταση. Θα επανέλθω.

Antoine said...

Νίκο Λαγκαδινέ,

Οι επαίνοι σου είναι χριστουγεννιάτικο δώρο τουλάχιστον για μένα. Διαθέτω λίγο χρόνο για να ασχοληθώ με την Τέχνη αυτή τη φορτισμένη εποχή και περισσότερο να την προβάλω στο ευρύτερο κοινό που θέλει να έχει πρόσβαση.

Όσο για το Μονέ... μα δε χειρίζεται αριστοτεχνικά το φως! Αυτήν την εποχή ασχολήθηκα διεξοδικά με τον ιμπρεσιονισμό.

μαριάννα said...

Υπέροχο! ;) Το απόλυτο στοιχείο μου! Μου έφτιαξες το κέφι και ευχαριστώ!

Φιλιά!

dyosmaraki said...

Μας εισάγεις σιγά σιγά στο κλίμα των Χριστουγέννων. Το χιόνι είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την εποχή αυτή. Μόνο που εδώ στην Αθήνα χιόνι ακούμε και χιόνι δεν βλέπουμε.....
Πολύ καλές οι πληροφορίες που δίνεις.......

Categories