December 30, 2007

The Musicians of Caravaggio


Caravaggio, The Musicians,
1595-96
Oil on canvas, 92 x 118,5 cm

Metropolitan Museum of Art, New York

Στο πρώτο επίπεδο του πίνακα διακρίνονται δύο ανδρικές φιγούρες, οι οποίες θεωρούνται αναμφισβήτητα πραγματικές προσωπογραφίες. Ο Caravaggio συνθέτει μία σκηνή αλληγορική, γεμάτη ποιητικότητα και ερωτισμό. Η σκηνή είναι παραδοσιακά δομημένη. Η κυρίαρχη μορφή του πίνακα, ο νέος με το λαούτο και το πορφυρό ιμάτιο στο δεξιό του ώμο, παρουσιάζεται με έκφραση ασυνήθιστα ερωτική για τα ζωγραφικά δεδομένα απεικόνισης των ανδρών της εποχής.


Το πρόσωπο που προβάλλει δεξιά, ανάμεσα στο νεαρό με το λαούτο και τον άλλο με γυρισμένη πλάτη, είναι η μορφή του Caravaggio, η πρώτη αυτοπροσωπογραφία του. Επίσης, η παρουσία ενός φτερωτού ερωτιδέα στο αριστερό άκρο της σύνθεσης αποτελεί ομοφυλοφιλικό συμβολισμό, ενώ η χρήση του είναι συχνό φαινόμενο στην καλλιτεχνική δημιουργία του ζωγράφου. Οι έντονες χρωματικές επιλογές, το εισερχόμενο φως από το αριστερό άκρο του πίνακα καθιστούν τους Μουσικούς ένα από τα εξοχότερα έργα τόσο του ίδιου του Caravaggio όσο και της μπαρόκ ζωγραφικής.





4 σχόλια/comments:

Lorelei Am Rhein said...

Δεν μπορείς να πεις, όμως!
Άμεση ανταπόκριση!
Δεν θα πω τίποτα για τον λατρεμένο (μας) ζωγράφο!
Τα λέει όλα η απαράμιλλη Τέχνη του!
Υπέροχο το 2008!
Φιλιάααααα!

balabala bambaluna ( pink, of course ) said...

ΑΓΑΠΗΤΕ, ΑΓΑΠΗΤΕ ANTOINE, ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ 2008, ΓΕΜΑΤΟ ΥΓΕΙΑ, ΑΓΑΠΗ, ΕΡΩΤΑ (ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΧΡΟΝΟΣ), ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ! ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!
BALABALA BAMBALUNA

sot said...

Πολλές ευχές σε όλους σας για μια χαρούμενη χρονιά με επιτυχίες στο σχολείο και σε όλες τις άλλες δραστηριότητές σας.

dyosmaraki said...

Ποδαρικό για να πάει καλά η χρονιά.
Εύχομαι το 2008 να γεμίσει αυτός εδώ ο χώρος με τέχνη πολλή τέχνη.
Εύχομαι επίσης καλή δύναμη στις όποιες προσπάθειές σας για επιτυχίες πολλές επιτυχίες.....

Categories