Caravaggio: David with the head of Goliath
Το επιβλητικό έργο του Caravaggio το πιθανότερο είναι πως φιλοτεχνήθηκε για τον καρδινάλιο Σκιπίωνα Μποργκέζε, προστάτη του καλλιτέχνη. Διωγμένος από τη Ρώμη το 1606 ο ζωγράφος έχει αποτυπώσει στα μετέπειτα έργα του τον τρόμο, τις ενοχές και την επιθυμία εξιλέωσης, ενώ στο έργο αυτό «αυτοτιμωρείται», καθώς τοποθετεί την προσωπογραφία του στο άψυχο κεφάλι του Γολιάθ.
Το θέμα είναι αγαπητό στον Caravaggio, ωστόσο απομακρύνεται από τους συνήθεις τρόπους απεικόνισης ενός παρόμοιου βιβλικού θέματος. Ο Δαβίδ παρουσιάζεται μισοντυμένος ατενίζοντας σκεπτικά το κεφάλι του νεκρού του αντιπάλου. Το σώμα του έχει πρότυπα γλυπτικά, όχι ζωγραφικά. Έξοχα παρατήρησε ο Μπέναρντ Μπέρενσον ότι η ομορφιά του νέου είναι ανάλογη των έργων του Λυσίππου.
Ο καινοτόμος Caravaggio, όμωε, πρωτοπορεί και στους συμβολισμούς. Το κεφάλι του Γολιάθ δε συμβολίζει το κακό, το οποίο και κατανικά ο Δαβίδ προοικονομώντας το θρίαμβο του Χριστού, αντίθετα αποτελεί το θύμα ενός ελκυστικού εκτελεστή.
15 σχόλια/comments:
Πράγματι επιβλητικό...θεωρώ πως το θύμα ενός ελκυστικού εκτελεστή δε θα πρεπε να συμβολίζει τίποτε άλλο παρα μόνο το Κακό
Πιθανόν, Νίκο, αλλά μην ξεχνάς ότι ο Καραβάτζιο βάζει το ίδιο του το κεφάλι ως κεφάλι του νεκρού του Γολιάθ. Αναμφισβήτητα, θέλει να δείξει ότι έχει γνώση των πεπραγμένων του και τα καταδικάζει. Ωστόσο, ομολογεί πως δεν ήταν ο ίδιος ο ηθικός αυτουργός, αλλά ήταν θύμα εντάσεων και συναισθημάτων της στιγμής που οι συγκυρίες έφεραν έτσι, ώστε να εγκληματήσει δολοφονώντας έναν άνθρωπο.
Αυτός είναι ο Καραβάτζιο...
Πραγματικά γλυπτική απεικόνιση, πράγμα που τονίζεται και από το σκοτεινό φόντο.
Μοναδικό έργο και ίσως από αυτά που καταφέρνουν να μεταφέρουν μια ολόκληρη ιδεολογία πέρα από την τέχνη.
Αν τύχει να επισκεφτείς την Βίλα Μποργκέζε, θα δεις και το άγαλμα του Δαβίδ του Μπερνίνι. Φαίνεται η οικογένεια Μποργκέζε είχε κάποιο πάθος με τον συγκεκριμένο θρύλο.
Αξίζει τον κόπο πάντως γιατί το συγκεκριμένο μουσείο φιλοξενεί κι άλλα πανέμορφα έργα όπως του Ραφαέλ και του Ρούμπενς μεταξύ άλλων.
sot,
Οι επιλογές μου, νομίζω, είναι ενδεικτικές κάθε παρουσιαζόμενου καλλιτέχνη. Και αν μη τι άλλο, εκθέτω διάσημα και ενδιαφέροντα έργα.
S,
Γνωρίζω πως η Πινακοθήκη Μποργκέζε διαθέτει μία απο τις αξιολογότερες συλλογές τέχνης παγκοσμίως. Μακάρι να πραγματοποιηθεί μια μέρα η επιθυμία μου να επισκεφτώ διεξοδικά όλες τις μεγάλες ιταλικές πόλεις.
Επίσης, σε καλωσορίζω στη μικρή μας Χουακίνα!
Πολύ ενδιαφέρουσα οπτική. Ομολογουμένως αγνοούσα ότι ο Γολιάθ που εμφανίζεται στον καμβά αυτόν είναι η προσωπογραφία του καλλιτέχνη. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε την εκδοχή της ενοχής? Πάντως κάτι το αισιόδοξο δε μου βγαίνει από τον πίνακα αυτόν. Μάλλον προβληματισμό μου προκαλεί, παρά θαυμασμό.
Καλημέρες ;-)
Μμμ... αρκετοί καινούργοι μας ήρθαν σήμερα.
MAD,
έχω ακούσει από πολλούς ότι ο Καραβάτζιο τους προκαλεί άγρια συναισθήματα, καθόλου ευχάριστα, γι' αυτό και τον αποφεύγουν. Πάντως, έχει να επιδείξει αξιοπρόσεχτη μαεστρία στην τεχνική φωτός και σκιάς, ενώ παράλληλα διακρίνεις στοιχεία και της προσωπικότητας του καλλιτέχνη. Είχε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει, αφού δε συμβιβαζόταν με το κατεστημένο της εποχής.
Οι επιθυμίες είναι για να πραγματοποιούνται οπότε αργά η γρήγορα θα το κάνεις. Χαίρομαι που είπες μεγάλες ιταλικές πόλεις γιατί πραγματικά αυτή η χώρα έχει πολλά να δείξει και εκτός Ρώμης.
(@mad, σκιά μου έγινες σήμερα;;; :)) )
Καλώς σε βρήκα antoine!
Πάω να εξερευνήσω το υπόλοιπο μουσείο σου!
Καλησπέρα
Ναι είναι πολύ καλές και χαρακτηριστικές οι επιλογές, αλλά καίριες και οι επισημάνσεις που κάνεις για τους πίνακες και τους καλλιτέχνες.
KAΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ πίνακας.. όμορφο ποστ. Φιλιά φίλε μου :)
πολύ όμορφο Post και ιδιαίτερα σημαντική η πληροφορία για την αυτοπροσωπογραφία!
( επίσης υπέροχο κομμάτι, antoine! )
Καλημέρα!!!
Roadartist,
Ο Καραβάτζιο είναι από τους αγαπημένους μου! Μπορείς να βρεις κι άλλους σχολιασμούς πινάκων του στα "Θέματα Τέχνης".
Horace,
Πρόσεξες τη μουσική! Είναι του Yanni το "Until the last moment" από το cd του "Live at the Acropolis". Είναι εξαιρετική συλλογή.
Φιλιά!
www.arelis.gr
περιεχει σειρα αθρων τεχνης για νεους ελληνες καλλιτεχνες
Post a Comment