January 25, 2008

Τελλόγλειο Ίδρυμα: Picasso, Suite 347 (25/1 - 16/4)

Στη Θεσσαλονίκη ήρθε ο Πικάσο.
Πρόκειται για τη σειρά "Picasso, Suite 347", η οποία ανήκει στο ίδρυμα Bancaja της Βαλένθια, και περιλαμβάνει 347 χαρακτικά που ο σπουδαίος καλλιτέχνης δημιούργησε από τις 16 Μαρτίου έως τις 5 Οκτωβρίου του 1968.




Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η προετοιμασία της μεγάλης έκθεσης χαρακτικών έργων του Πάμπλο Πικάσο, η οποία θα εγκαινιαστεί παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στις 25 Ιανουαρίου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Σήμερα φτάνουν στη Θεσσαλονίκη τα έργα της συλλογής, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. "Ετοιμάζουμε όλο το υποστηρικτικό υλικό, ώστε να υποδεχτούμε τα έργα αυτά και να ασχοληθούμε με το στήσιμό τους", επισημαίνει στη "Μ" η γενική γραμματέας του δ.σ. του Τελλόγλειου, καθηγήτρια Αλεξάνδρα Βουτυρά, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης.


Πρόκειται για τη σειρά "Picasso, Suite 347", η οποία ανήκει στο ίδρυμα Bancaja της Βαλένθια, και περιλαμβάνει 347 χαρακτικά που ο σπουδαίος καλλιτέχνης δημιούργησε από τις 16 Μαρτίου έως τις 5 Οκτωβρίου του 1968. Την έκθεση συμπληρώνει υλικό από το γαλλικό Τύπο της εποχής, το οποίο εντοπίστηκε στο αρχείο Σπιτέρη, που αποτελεί πολύτιμο απόκτημα του Τελλόγλειου. "Όλα αυτά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Είναι ίσως η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί ο απόηχος στον Τύπο με καταπληκτικές συνεντεύξεις του ίδιου του Πικάσο, ο οποίος μέσα από τα δημοσιεύματα μάς βάζει στο σπίτι του, στο εργαστήριό του, στο κλίμα όπου ζει και εργάζεται. Οι αναφορές στον Τύπο είναι διθυραμβικές. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που ένας καλλιτέχνης απολαμβάνει εν ζωή τέτοια δόξα", συμπληρώνει η Αλεξάνδρα Βουτυρά.

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ

Η εξασφάλιση της σειράς, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολόκληρη, ενώ μέχρι τώρα εκτιθόταν αποσπασματικά, δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. "Πάντα, όταν ξεπερνάμε τα σύνορα, οι συνεννοήσεις είναι δύσκολες. Έπρεπε καταρχήν να πείσουμε ότι διαθέτουμε όλες τις υποδομές για την ασφάλεια, τη φύλαξη, για τη μεταφορά των έργων, την αξιοπρεπή τους παρουσίαση, το χώρο. Ειδικά στην περίπτωση αυτή που έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ μεγάλο σύνολο".



Άλλωστε, για να κλείσει η συμφωνία, που κατέληξε οριστικά το Σεπτέμβριο, έπρεπε να περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος. "Ένα μεγάλο πρόβλημά μας ήταν ασφαλώς το οικονομικό. Από τη μια έπρεπε να εξασφαλιστεί ένα ποσό, από την άλλη μην ξέροντας αρχικά τι ακριβώς θα γίνει ήταν δύσκολο να αναζητήσουμε χορηγία. Εάν δεν υπήρχε η Cosmote ως μέγας χορηγός, δεν θα μπορούσαμε να το τολμήσουμε, δεδομένου ότι τα μεγέθη είναι αποτρεπτικά. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μόνο για τη μεταφορά της συλλογής χρειάζονται 200.000 ευρώ", αποκαλύπτει η κ. Βουτυρά.
Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου, συναντά κανείς μερικά από τα αγαπημένα θέματα του καλλιτέχνη, όπως η ιστορία της ζωγραφικής, το γυναικείο γυμνό, το φλαμένκο, το μεσογειακό τοπίο κ.ά.


Εφημερίδα Μακεδονία, Κυριακή Τσολάκη, 19 Ιανουαρίου 2008


Ο Antoine γράφει για την "Picasso, Suite 347"


20 σχόλια/comments:

Antoine said...

Η Θεσσαλονίκη επιτέλους στολίζεται με διαμάντια...

Τα χαρακτικά του Πικάσο αποτελούν κοσμήματα στη διαχρονικότητα της τέχνης και η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλη τυχερή που τα φιλοξενεί.

Προσωπικά σχόλια από μένα θα έχετε, όταν επισκεφθώ την έκθεση.
Μήπως κάποιοι-ες πρέπει να έρθουν να δουν την έκθεση;

Akon said...

Λοιπόν, περιμένω σχόλια από την εκθεση γιατί εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να πάω.(Πέφτει λίγο μακριά η Θεσσαλονίκη.) Είναι πραγματικά πολύ ωραίο να γίνονατι τέτοια πράγματα στην Ελλάδα πάντως...
Καλό Βράδυ!

roadartist said...

Πραγματικά πρέπει να είναι καταπληκτική έκθεση! Σίγουρα ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα πολιτιστικά γεγονότητα της χρονιάς! Θα ήθελα πολύ να πάω στην έκθεση.. :) Καλό σκ!

Νίκος Λαγκαδινός said...

Σ' ευχαριστώ που χτύπησες το καμπανάκι! Πράγματι η έκθεση με τα χαρακτικά του Πικάσο θα είναι ένα γεγονός για τη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω να διαβάσω δικά σου κείμενα για την έκθεση. Πάντως, μόλις μπαίνω στο δικό σου μπλογκ... χαζεύω! Είναι μια αισθητική απόλαυση. Χαίρω γιατί η νέα γενιά έρχεται μάλλον καλύτερη από τις παλιότερες και με ιδέες και με χρώματα και με όνειρα. Να είσαι καλά...

μαριάννα said...

Θαύμα! Μπράβο στη Θεσσαλονίκη! Άψογοι! Αλλά για μας δύσκολο να έρθουμε. Πιο εύκολο και οικονομικό μου είναι να πάω Βαλένθια το πιστεύεις; Τα μισά θα μου κοστίσει, δεδομένης και της απίστευτα φτηνής ζωής στην Ισπανία... ;)
Πάντως για σας, μεγάλο δώρο αυτό και πολλά μπράβο στους εμπνευστές! Αλλά και σε σένα που μας τα παρουσιάζεις!

Να είσαι καλά!

Antoine said...

roadartist,

Είχα μείνει άναυδος, όταν έμαθα περί της εκθέσεως. Βέβαια, στο κέντρο της πόλης έχουν αναρτηθεί πανό που μας πληροφορούν ότι ήρθαν 347 έργα του Πικάσο!

Antoine said...

Νίκος Λαγκαδινέ,

Ήρθε ο καιρός να διοργανώνονται μεγάλες εκθέσεις και στη Θεσσαλονίκη και να μετατραπεί κι αυτή σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Πραγματικά, εγώ σας ζηλεύω, γιατί σας παρουσιάζονται πολύ περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίσετε την τέχνη.

Ελπίζω να σχολιάσω κι εγώ σύντομα...

Antoine said...

Γητεύτρια μου,

Όπως είπα και παραπάνω, η Θεσσαλονίκη πρέπει να εξευρωπαϊστεί και τούτο είναι ένα μεγάλο βήμα...

Ανταποδίδω!

Antoine said...

Akon,

Εγώ επισκέφθηκα την Αθήνα πολλές φορές για τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται. Μόνο θέληση να υπάρχει.

Καλά να περνάς!

Εαρινή Συμφωνία said...

Το έχω βάλει στα υπόψιν και σκέφτομαι τον άλλο μήνα να ανέβω. Μήπως, τρομερά παιδιά, θέλετε να μας κάνετε μια ξενάγηση; Ο Πικάσο είναι ο ζωγράφος που λατρεύω. Να φανταστείτε ότι είχα χαζέψει στο Ερμιτάζ πριν από 25 και πλέον χρόνια, όπου είχαν δύο αίθουσες, μία από τη ροζ και μία από την μπλε περίοδο. Βεβαίως, στο τέεεεελος τέεεεελος του μουσείου, γιατί ο Πάμπλο μπορεί να ήταν επαναστάτης, αλλά ε, δεν τον καταλάβαιναν κιόλας (οι μάζες....). Επειδή το ήξερα ότι είχε δύο αίθουσες, διασχίσαμε τρέχοντας το μουσείο και μείναμε σε αυτές ώρες, προς μεγάλη απογοήτευση του συνοδού- μεταφραστή (και ό,τι άλλο θέλετε προσθέτετε) που άλλα ήθελε να μας δείξει και άλλα προτιμήσαμε.

iparxeimageia said...

γεια σου αγαπητε Antoine...
γεια σε όλους...:)
το ηξερα και ειχα ενθουσιαστει..
πραγματικα απιστευτο γεγονος...
η Θεσ/κη μου πέφτει λίγο μακριά αλλά σκεφτομαι σοβαρα να ερθω μολις τελειώσω την εξεταστική!αν παλι οχι θα περιμενω τις δικες σου εντυπωσεις!
φιλιά πολλά!!:)

Antoine said...

Εαρινή Συμφωνία,

Η ξενάγηση προϋποθέτει καλή γνώση που αποκτάται έπειτα από μελέτη. Ωστόσο, νομίζω ότι δε θα είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να μελετήσεις κάτι, όταν σε συνεπαίρνει τόσο πολύ! Ωραία ανάμνηση το Ερμιτάζ...

Antoine said...

iparxeimageia,

Όταν δω προσωπικά την έκθεση, θα σου πω αν αξίζει πραγματικά να κάνεις το ταξίδι, αλλά προβλέπω ότι μάλλον αξίζει!

sot said...

Πολύ ενδιαφέρουσα είδηση.
Πολύ ευχάριστη έκπληξη.
Μάλλον θα αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

VITA MI BAROUAK said...

Ο Πικάσο είναι ο μεγαλύτερος πειραματιστής.
Μια ζωή παιχνίδια με διάφορες τέχνες και τεχνοτροπίες.
Η βιογραφία του είναι μάθημα για όλους τους επίδοξους καλλιτέχνες.
Δυστυχώς το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορέσω να ρθω...

Antoine said...

@Sot,
να έρθεις να οξυνθεί το πνεύμα σου!

@Vita mi,
δεν πειράζει. Πες ότι είναι σαν να πήγες εσύ με τη δική μου την επίσκεψη!

Σας χαιρετώ και τους δύο!

Lorelei Am Rhein said...

Καλησπέρα, Αντώνη!
Αυτό εννοούσες να ζηλέψω, ε;
Μα και βέβαια, θάθελα να είμαι εκεί!
Δεν ξέρω αν τα καταφέρω, όμως!
Έχω φυσικά θαυμάσει τα "παγανιστικά" του σκίτσα με τους ταύρους, (ένα θέμα φετίχ του Πικάσο), στην Αθήνα πριν χρόνια! Και φυσικά και άλλα έργα του στα ταξίδια μου, έξω!
Nevertheless, I would eagerly like to be there!
Kisses!

Νίκος Κ. said...

περιμένουμε λεπτομερή ανταπόκριση! καλημέρα & καλό Σαβ/κο!

Juanita La Quejica said...

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=13877

Δυστυχώς δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη στη Θεσσαλονίκη για το πόσο σημαντική είναι η έκθεση του Πικάσσο για την πόλη και τους κατοίκους της.

Antoine said...

Χουανίτα,

Δυστυχώς υπάρχουν και οπισθοδρομικά μυαλά που δεν επιτρέπουν την κοινωνική και καλλιτεχνική μόρφωση των παιδιών. Εξάλλου στα παιδιά του Δημοτικού δε γινόταν είσοδος στο δωμάτιο με τα χαρακτικά έντονου σεξουαλικού περιεχομένου.

Καλά να περνάς...

Categories