April 2, 2009

5ο Συνέδριο Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.




Από 2 έως 5 Απριλίου διεξάγεται το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη).



Στην ιστοσελίδα του 5ου Ε.Σ.Ι.Σ.Α.Π.Θ. μπορείτε να ενημερωθείτε συνοπτικά για το πρόγραμμα αλλά και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για το περιεχόμενο
των διαλέξεων.


Ο χαιρετισμός του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.:

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Ιατρικής Σχολής,

Με χαρά σας ανακοινώνω ότι το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 5 Απριλίου 2009 στο ξενοδοχείο Μακεδονία Palace.

Η βασική αποστολή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, θα συμφωνήσουμε όλοι, είναι να εκπαιδεύει γιατρούς ικανούς να παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε επίπεδο πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας. Επιπλέον, τα μέλη της Σχολής θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην ερευνητική τους αποστολή η οποία συνίσταται στη δημιουργία και στη διάδοση νέας γνώσης. Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμισθεί το τεράστιο και υψηλότατου επιπέδου κλινικό έργο που συνεχίζει να παρέχει αμισθί η Ιατρική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία και Θράκη, στο πανελλήνιο.


Μια δημόσια Σχολή ανώτατης εκπαίδευσης οφείλει, επίσης, να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των διδακτικών, ερευνητικών και κλινικών δραστηριοτήτων της στον ευρύτερο επιστημονικό, αλλά και κοινωνικό περίγυρο. Η δημόσια Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, αφού χρηματοδοτείται από την κοινωνία, έχει χρέος να λογοδοτεί σ’ αυτή. Πιστεύουμε πως ο καλύτερος τρόπος απολογισμού είναι η διαφανής και δημόσια παρουσίαση του έργου της Σχολής μας με τη μορφή του Επιστημονικού της Συνεδρίου, που έχει θεσμοθετηθεί από το 2001 και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Ο θεσμός αυτός αποτελεί,, παράλληλα, την κορυφαία επιστημονική, εκπαιδευτική και κοινωνική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Το ΕΣΙΣΑΠΘ επιδιώκει να αναδείξει το εύρος και την ποιότητα του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου όλων των μελών της Ιατρικής Σχολής.


Μια πανεπιστημιακή Σχολή χωρίς ερευνητική δραστηριότητα εξομοιώνεται με ένα απλό διδακτήριο–εκπαιδευτήριο. Σήμερα, στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, πιστεύουμε ότι ο φοιτητής δεν αρκεί να εμπλέκεται μόνο στη διαδικασία απόκτησης γνώσεων, αλλά θα πρέπει να συμμετέχει και στη διαδικασία δημιουργίας της νέας γνώσης. Το ΕΣΙΣΑΠΘ δίνει στους φοιτητές ακριβώς αυτήν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την όλη ερευνητική διαδικασία, αφού συμμετέχουν, υπό την καθοδήγηση του ΔΕΠ, σ’ όλα τα στάδια, από τη σύλληψη μιας ερευνητικής ιδέας, την εκπόνηση της μελέτης, την αποτύπωση των αποτελεσμάτων, τη συγγραφή, την ανακοίνωση και τη δημοσίευση της εργασίας.

Στο προηγούμενο Συνέδριο είχε δοθεί έμφαση στην ιατρική εκπαίδευση. Στο 5ο ΕΣΙΣΑΠΘ θέλουμε να τονισθεί ιδιαίτερα η σημασία της έρευνας γενικότερα και να αναδειχθεί η σημαντική δραστηριότητα των μελών της Σχολής στην καινοτόμο έρευνα.

Το Συνέδριο οργανώνεται από κοινού από μέλη ΔΕΠ και φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, ώστε, πέρα από την καθαρά εκπαιδευτική εμπειρία, καλλιεργείται πνεύμα συναδελφικής συνεργασίας και πίστης στις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας. Άλλωστε, η μέχρι τώρα πετυχημένη πορεία αναβάθμισης της λειτουργίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη Σχολή μας είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας, ειλικρινούς και αγαστής συνεργασίας ανάμεσα σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους.


Καλούνται όλα τα μέλη να συμμετάσχουν ενεργά στο Συνέδριό μας, ώστε να αναδειχθεί το εξαιρετικά μεγάλο και υψηλότατης στάθμης διδακτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό έργο το οποίο όντως παράγεται και προσφέρεται από την Ιατρική Σχολή ΑΠΘ στον ελληνικό λαό. Είναι καιρός να ακουστούν και τα καλά αυτής της Σχολής. Το χρωστάμε στην κοινωνία που μας στηρίζει και στους φοιτητές μας πάνω απ’ όλα. Το οφείλουμε, όμως, και σ’ όλους εκείνους που μέχρι σήμερα αγωνίστηκαν με ανιδιοτέλεια και όραμα για να μπορέσει τούτη η Σχολή να ανταποκριθεί στη μεγάλη αποστολή της.


Για την Οργανωτική Επιτροπή,


Νικόλαος Β. Ντόμπρος, MD, FRCPC, PhD, FACP

Καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογίας

Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης




7 σχόλια/comments:

Antoine said...

Λόγω του συνεδρίου δεν έχω ιδιαίτερα ελεύθερο χρόνο αυτές τις ημέρες.

Σας χαιρετώ όλους!

Akon said...

Antoine, δεν σε άφησε ασυγκίνητο το συνέδριο βλέπω!;)
Καλο μηνα παιδιά!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

mahler76 said...

αρχισες τα συνέδρια γιατρέ. σε λίγο και τις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς.

Helena said...

Kalo mina Akon!!!

Bebaia o Antoine arxise ta iatrika sunedria!!!


Filia gatouli!!

MAD said...

περιφέρομαι κι εγώ κατά εκεί! να προσέχεις!!! είμαι στην πόλη... ΚΑΙ στο συνέδριο γκρρρ

Antoine said...

MAD,

Θα έρθεις καθόλου από τη σχολή; Θα περνάω από το κυλικείο να ελέγχω...

Categories