February 7, 2008

Gustav Klimt

Ο Gustav Klimt (1862 - 1918) γεννήθηκε στο Μπάουμγκαρτεν της Αυστρίας στις14 Ιουλίου του 1862. ήταν γιος του χαράκτη Ερνστ Κλιμτ, ενώ ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά της οικογένειας. Από μικρή ηλίκια εκδήλωσε το πάθος του για τη χαρακτική και τη ζωγραφική. Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης τον υποδέχεται ως μαθητή των Φέρντιναρντ Λαουφμπέργκερ και Ιούλιο Βίκτορα Μπέργκερ από το 1876 έως 1883.

Ο Klimt τιμήθηκε με το Χρυσό Παράσημο για τη συνεισφορά του στην Τέχνη το 1888 από τον ίδιο τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ. Όπως αναφέρθηκε και στο ιστορικό της Απόσχισης, ο Κλιμτ υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της, ενώ αποτέλεσε πρόεδρός της από το 1897. Ωστόσο, ο καλλιτέχνης δέχτηκε την αμφισβήτηση και την αποδοκιμασία σε μεγάλο βαθμό από την άρχουσα τάξη της Βιέννης. Μεγάλο σκάνδαλο παρουσίασε το έργο του "Ιατρική" σε σημείο που να πραγματοποιηθεί επερώτηση στη Βουλή τόσο γι' αυτό το έργο όσο για τα "Νομική" και "Φιλοσοφία". Οι πίνακες αυτοί προοριζόταν για το Πανεπιστήμιο της πόλης.

Ο
Klimt ηγήθηκε ενός νέου κινήματος στην Ιστορία της Τέχνης, της Art Nouveau (Νέα Τέχνη), στην οποία ο ιστορικισμός και ο συντηρητισμός απομακρύνονται και αντικαθίστανται από ελευθερία στον καμβά και νέα πνοή στη θεματολογία. Τα χρώματα του Κλιμτ είναι ζωντανά, έντονα και αισθησιακά. Η γυναίκα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο, ενώ πασίγνωστα είναι και τα γυναικεία σχέδιά του.

Ο
Gustav Klimt πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου του 1918 από εγκεφαλική συμφόρηση.


Gallery


Allegories of Gustav Klimt


Portraits of Gustav Klimt

2 σχόλια/comments:

Antoine said...

Αφιερωμένο στην κυρία Ρίζου την κουλτουριάρα! ! !

eroessa said...

ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΣΥΛΛΟΓΗ...!

Categories