September 12, 2008

Egon Schiele, The Self-Seers II


Egon Schiele, Die Sebstseher II (Ο τον εαυτόν του παρατηρών) 1911
Oil on canvas, 80,3 x 80 cm

Sammlung Rudolf Leopold Museum, Vienna



"Ich bin Mensch. Ich liebe den Tod und liebe das Leben"
"
Είμαι άνθρωπος. Αγαπώ το θάνατο και αγαπώ τη ζωή"
Egon Schiele


Ο Egon Schiele αποτελεί ένας από τους πιο αινιγματικούς καλλιτέχνες. Παθιασμένος για την τέχνη του, αρνείται να εξισορροπίσει τις επιθυμίες του με τις εντολές της κοινωνίας. Σ' αυτό το έργο ο Egon Schiele ζωγραφίζει το αγαπημένο του μοντέλο: τον εαυτό του.

Δύο φιγούρες συμπληρώνουν τον πίνακα: ο ίδιος ο ζωγράφος σε πρώτο πλάνο και ακόμα μία θαμπή μορφή από πίσω του. Μία εικόνα διαλογισμού αποκαλύπτει ένα φάντασμα στο πίσω μέρος του πορτρέτου. Ένα χέρι εγείρεται από την άβυσσο και καλεί με τρόπο μυστικιστικό το πνεύμα σαν μία άλλη εκδοχή του εαυτού του καλλιτέχνη. Ο ίδιος έχει τα μάτια ολάνοιχτα, τα φρύδια ανασηκωμένα και κοιτάζει επίμονα μέσα στον καθρέφτη τη θολή εικόνα του φαντάσματος, του εαυτού του ως Θανάτου. Ο Schiele αρέσκεται να ζωγραφίζει τον εαυτό του. Αρέσκεται στο να αποτυπώνει τον εαυτό του σε διάφορες εκδοχές. Ο Sigmunt Freud είχε χωρίσει σε τρεις περιοχές την αθρώπινη ψυχή: το "εκείνο", που αντιπροσωπεύει την ενστικτώδη μας πλευρά, το "εγώ", δηλαδή τη λογική και τέλος, το "υπερεγώ", τους ηθικούς δηλαδή κανόνες που πλαισιώνουν τη ζωή μας. Ο ζωγράφος εδώ επιλέγει να απεικονίσει μια πλευρά του εαυτού του που ψυχολογικά είναι εγγύτερα στα ένστικτά του.


Ωστόσο, ο πίνακας είναι κάτι περισσότερο από μία απλή ενστικτώδη αυτοπροσωπογραφία. Αντιθέσεις κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Θάνατος - ζωή, παρόν - μέλλον. Ένα ουσιαστικό παρόν το οποίο συμβολίζει ο ίδιος ο Schiele και ένα δυσοίωνο μέλλον που ενσαρκώνεται στο θάνατο στο σκοτεινό φόντο. Ο Schiele ήταν ένας περισσότερο πνευματικός άνθρωπος απ' όσο πιστεύεται. Τον κατέκλυζαν ανησυχίες, οι οποίες έπαιρναν μορφή και χρώμα στον καμβά του. Γι' αυτό και βίωνε διαφορετικά τις έννοιες θάνατος και ζωή. Αυτό έδωσε μία ισχύ στα έργα του σχεδόν υπερβατική, εντελώς πρωτότυπη και πολυδιάστατη.

31 σχόλια/comments:

Antoine said...

Der Tod ist belebt!

Ο Θάνατος είναι ζωντανός!
Ένα από τα πιο σκοτεινά έργα του αγαπημένου μου Egon Schiele...

mahler76 said...

Μπράβο φίλε μου για την επιλογή του καλλιτέχνη και του πίνακα.

Hfaistiwnas said...

Μ αρέσει ναι, αλλά ποτέ! Μα ποτέ! Δεν θα το έβαζα στο σπίτι μου!!!!

Antoine said...

mahler,

Είχα εσένα στο μυαλό μου, όταν έγραφα τα γερμανικά... θα ήθελα κάποτε να παρουσιάσω εδώ και τα ερωτικά σχέδια του Schiele. Ο ζωγράφος είχε αναπαραστήσει σε πολλές ερωτικές στάσεις τη γυναίκα του. Σε πολλές μάλιστα συμμετέχει και ο ίδιος!

Antoine said...

Hfaistiwnas,

Ο Schiele... μακάρι να κοσμούσε ένα έργο του τον τοίχο μου, αλλά υπάρχουν ανώτερες δυνάμεις που το εμποδίζουν! Αλλά ομολογώ πως είναι υπερβολικό να κρεμάσεις το συγκεκριμένο έργο στο σαλόνι σου!

Akon said...

Άλλο ένα self-portrait του Schiele που παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον.Κυρίως γιατί υπάρχει αυτή η τρομακτική μορφή από πίσω...
Αυτό στον κύβο της xouakina μου αρέσει πιο πολύ πάντως!

jacki said...

Ωραίο να μπορείς να διαβάζεις τόσο πολλά από έναν πίνακα. Μια εικόνα άλλωστε χίλιες λέξεις.

Antoine said...

Akon,

Προσωπικά το "Self-Portrait with chinese lanterns fruits" (το πορτρέτο δηλαδή του Schiele που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον κύβο) είναι το αγαπημένο μου και κάποτε θα το χρησιμοποιήσω και ως avatar στο προφίλ μου.
Ωστόσο, αυτό το διπλό πορτρέτο που παρουσιάζεται τώρα έχει κάτι αρκετά ιδιαίτερο. Ο Scheile ζωγράφισε ελάχιστο αριθμό τόσο υπερβατικών και υπερβολικών -θα τολμούσα να πω- έργων.

Χαιρετώ, Akon!

Antoine said...

jacki,

Είναι πολύ όμορφο αρκεί να επιλέγεις τα σωστά έργα! Ελπίζω τουλάχιστον να διαλέγω μια ποικιλία πινάκων από όλα τα ζωγραφικά κινήματα. Έτσι, γνωρίζουμε και την εξέλιξη της Τέχνης.

Σε χαιρετώ!

Helena said...

Ena exo na po Antoine : poy einai h koinoniologos mas na se dei!!!
Eixe malliasei h glwssa ths me to "ekeino" to "ego" kai to "yperego" . . .


Filia!!!@@@!!!

mahler76 said...

τρελά αγόρια και κορίτσια, έχετε πρόσκληση, μια τελευταία πρίν αρχίσουν οι υποχρεώσεις στα έδρανα των σχολών. Φιλιά από μένα.

Talisker Stt. said...

Τωρα θα παρω αυτο το λινκ και θα δεις τι θα το κανω!!!!

:::::::::::))))))))

celsius33 said...

είναι μοναδικός ο τρόπος που ζωγραφίζει τα χέρια ο Σίλε, πως πάνε οι εγγραφές, αρχίσαμε αρχίσαμε?? :)

Antoine said...

mahler,

Στο blogοπαίχνιδο μάλλον θα ανταποκριθούν τα κορίτσια... Helena & Catherine!
Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση!

Antoine said...

Talisker,

Μμμ... τι θα το κάνεις;;;

Antoine said...

celsius33,

Ας μόνο τα χέρια μοναδικό στον τρόπο που ζωγραφίζει. Ο Schiele είναι ιδιαίτερος καλλιτέχνης και ανέπτυξε ένα τελείως ξεχωριστό στυλ, επηρεασμένος φυσικά από το Gustav Klimt. Αλλά τα χέρια... είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό του! Ακόμη και όταν πέθανε, στο κρεβάτι του είχε πάρει πόζα!

Οι εγγραφές; Χα! Αυτή η εβδομάδα είναι εμδομάδα εγγραφών!
:)

Demi said...

Πάντως σαν άνδρας, χάλια ήταν...
(ΟΚ, ΟΚ, το καταλάβατε. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σου antoine, συνεχίζω να είμαι το απόλυτο μηδέν σχετικά με αυτή την όμορφη τέχνη!Το παλεύω όμως!)

sot said...

Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι απλώς το φάντασμά του. Πιθανότατα όμως έβλεπε εξαγνισμένο τον άλλο του εαυτό με ελπίδες για το άγνωστο μέλλον του.

Antoine said...

Demi,

Ο Schiele δεν ήταν άσχημος! Μια χαρά ήταν ο άνθρωπος! Να... δες εδώ φωτογραφία του!

Επιτέλους επέστρεψες από την καλοκαιρινή απουσία σου!

Φιλιά!

Antoine said...

sot,

Ωραίο σχόλιο... με νόημα! Έπιασες τη σκέψη του αγαπημένου ζωγράφου!

Σε χαιρετώ!

brainwaves said...

Η μισή φιγούρα δεξιά του πίνακα είναι το απολίθωμα του καλλιτέχνη έπειτα από αιώνες;!

Έχει ωραία χρώματα ο πίνακας και μάλλον μου αρέσει.

Δε μου προκαλεί ασφαλή συμπεράσματα γι' αυτό που βλέπω. Ίσως αυτό το σκοπό και να έχει.

Δε με τρομάζει. Με προβληματίζει απλώς...

Σπίτι μου ίσως τον έβαζα, αλλά σίγουρα όχι στο υπνοδωμάτιο! Εκεί, θέλω να είμαι ελεύθερος σκέψεων...

Nikos M. said...

"De mon seul maître: Egon Shiele..."
που λέει και η Mylene

πολύ ενδιαφέροντα αυτά τα post :)

mahler76 said...

το ότι εγώ από το μπλόγκινγ μαθαίνω Γερμανικά με έχει καταπλήξει!!!

Antoine said...

brainwaves,

Με προβλημάτισε και εμένα αυτή η αινιγματική φιγούρα, αλλά δεν την σχολίασα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι και πουθένα στη βιβλιογραφία μου δεν ανέφερε κάτι σχετικο.

Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος πίνακας μόνο σε υπνοδωμάτιο θα έμπαινε!
Χαχα!

Antoine said...

Nikos M.,

Και δικός μου δάσκαλος σε πολλά...
Ευχαριστώ!

Nathalie said...

Και οι χρωματικές διαβαθμίσεις παίζουν ρόλο. Όπως και στους περισσότερους πίνακες. Η μετάφραση του Mensch στη συγκεκριμένη φράση θα έλεγα ότι είναι άνθρωπος ακριβώς για να τονίσει το θάνατο και τη ζωή που αναφέρει αργότερα. Ουσιαστικά αυτό που θέλει να πει είναι πως είναι ένας απλός άνθρωπος, σαν τους υπόλοιπους. Δε νομίζω ότι έχει σχέση με την ανδρική του ιδιότητα. Επίσης μου θυμίζει το στίχο των Pearl Jam "I know I was born and I know that I'll die, the inbetween is mine. I am mine", ειδικά αν σκεφτείς ολόκληρη τη φράση "Ich bin für mich und die, denen die durstige Trunksucht nach Freisein bei mir alles schenkt, und auch für alle, weil alle - ich auch liebe, - liebe. Ich bin von Vornehmsten der Vornehmste - und von Rückgebern der Rückgebigste. - Ich bin Mensch, ich liebe den Tod und liebe das Leben."

Sideras said...

Παρόλο που οι χρωματικές φωτοσκιάσεις είναι ήπιες στο σύνολο. Φαίνεται από τις άγριες πινελιές να υπάρχει ένας στοχασμός ,μέσα από μια ανακατωσούρα. Κάτι σαν ένα ταξίδι στο πρόσωπο του . Μου άρεσε η αναφορά και η ανάλυση που ανέφερες για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη. Έχει απασχολήσει πάρα πολλούς κριτικούς τέχνης , ζωγράφους και γενικά , η προσωπικότητα και το καλλιτεχνικό του ύφος. Να προσθέσω μόνο ότι συνεργάστηκε με τον van Gogh . Καθώς και ότι υπήρχαν οι φήμες ότι μπορεί να γνωριζόταν και με το Α.Χίτλερ πολύ πιο πριν το πόλεμο ,όταν ήταν φοιτητές.
Όπως και να έχει ,συνέχισε με αυτές τις ουσιώδεις και πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές σου αναρτήσεις.
Καλή σου μέρα.

Dawkinson said...

το φως που εκπέμπεται εκ των έσω και το αντεστραμένο ενεργειακό πεδίο της φιγούρας του θανάτου είναι που δίνουν στο έργο αυτό μια μεταφυσική πνευματικότητα. δεν πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία, αλλά για αυτοεξορκισμό από το φόβο της φθοράς και του θανάτου. κι ο σταυρός κάτω αριστερά, σε αυτό χρησιμέυει.

Antoine said...

Nathalie,

Με εντυπωσιάζεις! Όλο το απόσπασμα που παραθέτεις είναι ωραίο.
Είσαι συν τοις άλλοις και γερμανομαθής!

Φιλιά!

Antoine said...

Sideras,

Πού ήσουν τόσο καιρό;

Πολυ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας παραθέτεις για τον Egon Schiele. Προσωπικά, αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους μου ζωγράφους!

Χαιρετώ!

Antoine said...

Dawkinson,

Είσαι εκπληκτική!
Νομίζω ότι δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο έπειτα από ένα τέτοιο σχόλιο!

Φιλιά!

Categories