August 20, 2007

Rousseau, Η Επέλαση της Έριδας


Henri
Rousseau γνωστός ως Le Douanier (O Τελώνης), Η Επέλαση της Έριδας,
Ελαιογραφία σε μουσαμά, 114 x
195 εκ., 1894

Ο Ανρί Ρουσό, υπάλληλος του δημοτικού τελωνείου του Παρισιού και αυτοδίδακτος ζωγράφος, αποτελεί μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Ζωγραφίζει με παιδική αφέλεια, ωστόσο τα έργα κρύβουν αρκετές συμβολικές υποδηλώσεις. Οι αβάν-γκαρντ καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα, δηλαδή Πωλ Γκωγκέν, Οντιλόν Ρεντόν, Πικάσο και το ζεύγος Ντελονέ, στήριζαν σθεναρά την τέχνη του Τελώνη. Όσο για το έργο, η αλληγορία του πολέμου καταπλήσσει με την αφέλεια και την πρωτοτυπία του συνόλου.


Η γυναικεία μορφή, κρατώντας ξίφος και πυρσό, ιππεύει ένα μαύρο άλογο συμβολίζοντας τον Πόλεμο ή την Έριδα. Αδιαφορώντας για τα πτώματα που ποδοπατά το άλογο σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή στο πέρασμά της. Εντούτοις, με μία προσεκτικότερη ματιά, η νέα δεν ιππεύει το άλογο αλλά στέκεται δίπλα του και η ανατομία των μορφών αποδίδεται συνοπτικά και με ανακρίβεια.


Τα πτώματα στο έδαφος κατασπαράζονται από κοράκια. Ακόμη όμως και σε μια τόσο θλιβερή σκηνή το έργο δε χάνει την παιδική του αθωότητα. Επιπλέον, ο χρόνος και ο τόπος είναι απροσδιόριστοι. Μερικοί υποστηρίζουν πως αναφέρεται στο γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870, ενώ άλλοι πιστεύουν –το οποίο είναι και το πιθανότερο- πως αποτελεί μία σύγχρονη εκδοχή της εφόρμησης των τεσσάρων ιπποτών της Αποκάλυψης.


Η ζωγραφική ναΐφ, οι βαθιά συμβολικές συνθέσεις, η απλοποιημένη τεχνοτροπία, το στιλιζάρισμα της γραμμής, η πρωτοτυπία τα ν χρωμάτων, η δισδιάστατη δόμηση του χώρου και, κυρίως, η αφέλεια η ελευθερία του ζωγράφου αποτελούν ερεθίσματα για τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των μεγάλων ζωγράφων του 20ου αιώνα.


Ο πίνακας εκτίθεται στο Μουσείο Ορσέ, Παρίσι.

Πηγή: Μεγάλα Μουσεία, Παρίσι - Μουσείο Ορσέ, Electa 2006

7 σχόλια/comments:

Antoine said...

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Πικάσο σας παρουσιάζω έναν πίνακα του Ανρί Ρουσό. Μπορεί ο ίδιος να μη συγκαταλέγεται στους διάσημους ζωγράφους, ωστόσο μου δίνεται μια ευκαιρία να σας τον γνωρίσω.

Θέλω να μου εκφράσετε την άποψή σας γι' αυτό το έργο, να σχολιάσετε την τεχνοτροπία και πολύ περισσότερο να αποκαλύψετε τα συναισθήματά σας.

Εγώ ως μην ενήλικος νιώθω όμορφα μ' αυτόν τον πίνακα. Μπορώ να πω ότι μου θυμίζει τον καιρό της πλήρους ξενοιασιάς του νηπιαγωγείου και των χρόνων του δημοτικού.

Αν θέλετε περισσότερο υλικό, απλώς πείτε το.

balabala bambaluna ( pink, of course ) said...

πιστευω, οτι ο ρουσο συγκαταλεγεται στους μεγαλους ζωγραφους. ποιος δεν τον ξερει?
μου αρεσει που εχετε τον πινακα τηε εβδομαδας.
μπραβο, ολες οι ιδεες σας τρυφερες και εμπνευσμενες.
θα προσπαθησω να βαλω στο μπλογκ μου και τον κυβο σας.
εχω βαλει το λογκο των "ανισορροπων ποιητων του Αιολου.

Μιχαήλ Angel said...

Πολύ ωραίο το blog σας Χουακινα, με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Γιατί δεν ανεβάζετε ντανταϊστές? Θα το παραγγείλω και στη Λούσυ. :)

Antoine said...

balabala bambaluna,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου αρέσει. Η αλήθεια είναι πως ανακάλυψα το Ρουσό σχετικά πρόσφατα και αποφάσισα να βάλω ένα έργα του ως πίνακα της εβδομάδας.

Όσο για τον κύβο, θες να σου αποστείλω τον κώδικα;

Antoine said...

Μιχαήλ Angel,

επιτέλους ήρθες στη Χουακίνα μας! Μου αρέσει πολύ η ασπρόμαυρη φωτογραφία που έχεις στο προφίλ σου.

Παρατήρησα πως ακούς Placebo. Το slide για το Sleeping with Ghosts που ετοίμασα τις προάλλες το είδες; Επίσης, το slide με το Van Gogh έχει ως μουσική υπόκρουση το Centrefolds.

Αχ, τώρα μας την έκανες την παραγγελία! Αρχίσαμε τα φροντιστήρια και χρόνος μας μειώνεται δραματικά! Ελπίζω να εκπληρώσω την επιθυμία σου, αλλά γνώριζε πως δυσκολεύομαι λόγω χρόνου.

Να έρχεσαι συχνά στη Χουακίνα και καλά να περνάς!

Horace said...

δεν ξέρω..
μπορεί ένας τόσο ζωντανός πίνακας ( και από χρώματα και από χαρακτήρες και "δράση" ) να σε κάνει να ασφυκτιάς τόσο πολύ..

δείχνει την εξουσία στην απόλυτη μορφή της, στην κατάχρηση της, στη βία, στον πόλεμο..

Συνεχίζω να μην ξέρω ωστόσο! Δεν νομίζω να μπορώ να καταλήξω..

Υγ. Οι ντανταιστες είναι μια καλή ιδέα :)

Antoine said...

Horace,

Είναι σίγουρα "δυνατό" έργο. Συμφωνώ πως προκαλεί ένα αίσθημα δυσφορίας και πανικού.

Categories