April 26, 2008

ΠΑΣΧΑ

Στον Χορτιάτη το Πάσχα γλεντούσε όλο το χωριό με τα "παιχνίδια", τα τοπικά δηλαδή λαϊκά όργανα. Τα "Πασκαλόγιορτα" συνεχίζουν ως την Πεντηκοστή και στο διάστημα αυτό κάθε Κυριακή γλεντούσαν όλοι με δημόσιους χορούς.



Την πρώτη μέρα του Πάσχα, μετά την απόλυση της εκκλησίας, τα μικρά παιδιά -πήγαιναν στη νουνά με "κλικ" (ειδικό ψωμί) και 5 ή 7 κόκκινα αυγά. Η νουνά τα φίλευε και, όταν έφευγαν, τους έδινε "μαχτσίς" (κέρματα). Το φαγητό ήταν πάντα το ίδιο: Σαρδέλες με φρέσκα κρεμμύδια στο ταψί. Το έψηναν στη γάστρα. Επίσης τους προσέφεραν γιαούρτι.
Την πρώτη μέρα, επίσης, συνήθιζαν οι αρραβωνιασμένοι να πηγαίνουν στις αρραβωνιαστικιές λαμπάδα (άσπρη με κορδέλα) και ακόμη ένα δώρο, συνήθως παπούτσια ή παντόφλες.

Στους δημόσιους χορούς της Πασχαλιάς αλλά και των άλλων εορτών, οι γυναίκες χόρευαν πάντοτε με χωριάτικες ενδυμασίες με κεντητές ποδιές ("τελαρένιες"). Φορούσαν επίσης παλαιότερα και τσεμπέρια (οι νέες μεταξωτά με μια νταντέλα γύρω-γύρω). Τέλος, στο λαιμό συνήθιζαν οι νέες να φορούν φλουριά. Ένα από τα πιο συνηθισμένα πασχαλιάτικα τραγούδια ήταν το "Ανήμερα στην Πασχαλιά".

Αφότου κάηκε ο Χορτιάτης (1944), σπανίζουν oι ντόπιες ενδυμασίες.
Πέρα απ' αυτό, τα τελευταία χρόνια σταμάτησαν και τα δημόσια υπαίθρια γλέντια. Έτσι, τα πασχαλιάτικα έθιμα περιορίστηκαν πολύ.

0 σχόλια/comments:

Categories