June 11, 2007

Botticelli, Η Γέννηση της Αφροδίτης

Sandro Botticelli, Η γέννηση της Αφροδίτης, περ. 1484
Τέμπερα σε μουσαμά, 172,5 x 278,5 εκ.

Ο πίνακας αφηγείται το μύθο της γέννησης της θεάς στη νήσο Κύπρο. Το έργο του Botticelli βρίσκεται υπό την επίδραση του νεοπλατωνικού πνεύματος που κυριαρχεί την εποχή του ύστερου Κουατροτσέντο στη Φλωρεντία. Η αρμονική σύντυξη της ύλης και του πνεύματος είναι τα συμβολικά χαρακτηριστικά του έργου. Το τοπίο σχηματίζεται από παλλόμενα κύματα στη θάλασσα και χλοερές ακτές σε μια μεταφυσική σύνθεση. Η Αφροδίτη στο κέντρο, σύμβολο της ιδανικής ομορφιάς, πλασιώνεται, δεξιά, από την Αύρα και το Ζέφυρο και αριστερά, από μία εκ των τριών Ωρών. Η ελαφριά φωτοσκίαση που χαϊδεύει το σώμα της Αφροδίτης τονίζει την ιδανική τελειότητά της, ενώ η στάση της θεάς, μαζί με ένα μελαγχολικό βλέμμα, εκφράζει την παροδικότητα όλων των πραγμάτων.

Πηγή: Μεγάλα Μουσεία, Φλωρεντία - Πινακοθήκη Ουφίτσι, Electa 2006

3 σχόλια/comments:

Antoine said...

Μία νέα επιλογή στο xouakina.blogspot.com αρχίζει με κέντρο την ανθρώπινη δημιουργικότητα και καλλιτεχνική φύση.Ο πρώτος πίνακας που παρουσιάζεται είναι ο διασημότερος του Σάντρο Μποτιτσέλι και είναι η «Γέννηση της Αφροδίτης», το πρόσωπο της οποίας κοσμεί το φόντο του blog μας. Εκφράστε τη γνώμη σας γι’ αυτό το αριστούργημα και διαδώστε την κίνηση…

Κάθε Δευτέρα για όλο το καλοκαίρι θα παρουσιάζεται και ένας νέος πίνακας ζωγραφικής.

Μαριλένα Τ. said...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια για μένα!!! Φιλάκια!!!

Lorelei Am Rhein said...

Υπέροχη επιλογή, να αρχίσετε με τον πίνακα του Μποτιτσέλι!
Και ο σχολιασμός για τον πίνακα στα όρια της μελαγχολίας και της ανάδειξης της μονδικότητάς του! Συνέχισε με υπέροχα έργα τέχνης, Αντώνη!
Πολύ καλή η πρωτοβουλία!
:-)

Categories