June 17, 2007

Caravaggio, Θριαμβευτής Έρωτας


Caravaggio
, Θριαμβευτής Έρωτας, 1601-1602
Ελαιογραφία σε μουσαμά, 156 x 113 εκ.

Η ζωντάνια και η αλήθεια αυτού του Έρωτα που παρουσιάζεται με τη μορφή αγοριού, «σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διαφέρει μόνο ελάχιστα από τη ζωή», κέρδισε τις εντυπώσεις και το θαυμασμό των σύγχρονών του. Η πιο πειστική ερμηνεία του πίνακα είναι ότι το αγόρι αποτελεί προσωποποίηση του πνεύματος των τεχνών. Η στάση του θυμίζει ένα συμβολικό κώδικα που χρησιμοποιούταν ευρέως σε σχέση με την έννοια της νίκης, ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις υψηλές ηθικές και πνευματικές αξίες που αναφέρονται στον έρωτα, αλλά και την απομάκρυνση του ανθρώπου από αυτές.
Στο φόντο παρατηρούνται μουσικά όργανα, όργανα γεωμετρίας, σύμβολα τέχνης και επιστήμης αντίστοιχα, ενώ ο Έρωτας κάθεται πάνω σε μια μπλε σφαίρα, σύμβολο της αστρονομίας και της κυριαρχίας του σε όλο τον κόσμο. Η δάφνη, συνώνυμο της αθανασίας, συνδέεται με τη λογοτεχνική φήμη και η πανοπλία σχετίζεται με την επιθυμία ισχύος. Ο Καραβάτζιο σ' αυτόν το συμβολικό πίνακα έχει αποτυπώσει πολλά και διαχρονικά σύμβολα της ανθρωπότητας.
Ο πίνακας βρίσκεται στην Πινακοθήκη του Βερολίνου (Gemäldegalerie).

5 σχόλια/comments:

Antoine said...

Αν όχι ο αγαπημένος μου, ένας από τους αγαπημένους ζωγράφους, Caravaggio δείχνει τη μεγαλοφυία του σε αυτό το αριστούργημα.

Είναι ο 2ος κατ' επιλογή "πίνακας της εβδομάδας", συνεπώς είναι ένα έργο τέχνης που αν μη τι άλλο, το αγαπώ.

Είναι τόσο ρεαλιστικός αλλά και εξιδανικευμένος που πραγματικά εκπλήσσει. Δεν ήταν τυχαίο που ο Τζουστινιάνι, ο ιδιοκτήτης αυτού του έργου πριν την πινακοθήκη του Βερολίνου, κάλυψε τον πίνακα αυτόν, διότι, όπως έλεγε, θα επισκίαζε τα υπόλοιπα εκθέματα τις συλλογής του.

Τα σχόλια δικά σας...

Lorelei Am Rhein said...

Απλά αγαπημένος πίνακας, ενός ζωγράφου που μού αρέσει πολύ και με έχει σημαδέψει!
Μπράβο για τις επιλογές πινάκων και για τα σχόλια σχετικά με αυτούς, Αντώνη!

Antoine said...

Σε ευχαριστώ Lucy μου.
Γνωρίζω πως μου έχεις εμπιστοσύνη και περιμένεις κι άλλα αριστουργήματα να παρουσιαστούν στην ηλεκτρονική γκαλερί της "Χουακίνα".

Νικολέττα said...

ειναι ενας πινακας ειδιαιτερα συμβολικος και αυτο μου αρεσει!γενικα ειναι πολυ ρεαλιστικος και συναμα εξιδανικευμενος.Ειναι ενας αρκετα ωραιος πινακας.Αυτο που δεν μου αρεσει πολυ ειναι τα τοσο εντονα και βαρια χρωματα...εξαιτιας αυτων μου προκαλει μια μικρη μελαγχολεια....

sunwing said...

Kαι η σαΐτα χαρακτηριστική..

Categories