Τσουρέκια
Υ Λ Ι Κ Α
- 2 κιλά Αλεύρι
- 1/2 κοφτό κουταλάκι Αλάτι
- 400 γρ. Βούτυρο
- 800 γρ. Ζάχαρη
- 4 κουταλιές Ξύσμα λεμονιού
- 4 κουταλιές Ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 φακελάκι Κακουλε
- 1 φακελάκι Μαχλεπι
- 2 φλυτζάνια τσαγιού καυτό Γάλα
- 12 Αυγό(ά)
- Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη να λιώσει. Το κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά καλά και τα ρίχνουμε στο ζεστό γάλα. Το μείγμα πρέπει να είναι ζεστό. Σε λίγο ζεστό γάλα (3-4 κουταλιές) λιώνουμε τη μαγιά.
Σε μια λεκάνη αρκετά βαθειά που να χωράει στο φούρνο στην σχάρα επάνω, βάζουμε το αλεύρι, το κακουλε και το μαχλεπι, τα ξύσματα και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών που πρέπει να είναι ζεστό. Ρίχνουμε και την διαλυμένη μαγιά και ζυμώνουμε καλά. Εχουμε ήδη λιώσει το βούτυρο που είναι ζεστό και ρίχνουμε λίγο λίγο την ζύμη για να μείνει ζεστή.
Τελειώνουμε το ζύμωμα όταν τελειώσει το βούτυρο. Το σκεπάζουμε εμέσως με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο στην πιο χαμηλή θερμοκρασία (λιγότερ από 50 βαθμούς) με ανοιχτή την πόρτα.
Οταν διπλασιαστεί η ζύμη βουτυρώνουμε τα χέρια μας και κάτω τον πάγκο και τα πλάθουμε. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένα ταψιά και τα αλείφουμε με κρόκο αυγών και μια κουταλιά νερού διαλυμένα μαζί. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν.
Τα ψήνουμε σε μέρτριο φούρνο 20 λεπτό (στους 170 βαθμούς).
Σημείωση: Ολα τα υλικά πρέπει να είναι ζεστά γιατί αλιώς ζύμη δε θα φουσκώσει. Ετσι, για να μη χάνετε ώρα, προετοιμάστε τα υλικά εκ των προτέρων (ξύσματα, αναλογίες, κλπ).
0 σχόλια/comments:
Post a Comment