July 3, 2007

Gustav Klimt, Οι Παρθένοι


Gustav
Klimt, Οι παρθένοι, 1913
Λάδι σε μουσαμά, 190 x 200 εκ.

«Ο Κλιμτ ζωγραφίζει τη γυναίκα του καιρού του: την κορμοστασιά της, το περίγραμμα του κορμιού της, την πλαστικότητά του, το μηχανισμό των κινήσεών της, και τα έχει καταγράψει όλα ανεξάλειπτα στη μνήμη του…», σχολίασε η Μπέρτα Τσούκερκαντλ, μία σύγχρονη του καλλιτέχνη.

Ο Κλιμτ απεικονίζει τις γυναίκες του εδώ λάγνες, εύθυμες και αισθησιακές, γεμάτες πάντα με αυτή τη μυστηριώδη γοητεία. Με την τρεμάμενη ανταύγεια ενός λυγερού γυναικείου κορμιού, τη φωσφορίζουσα στιλπνότητα του δέρματος, τις απότομες γωνίες του προσώπου ο ζωγράφος συνθέτει μια εικόνα που είναι ταυτόχρονα ψυχολογική και γραφική. Μέσα σ’ αυτήν την πανδαισία χρωμάτων ο Κλιμτ δημιουργεί νευρώδεις, παιχνιδιάρες γυναίκες με δίψα για ζωή ή αποτυπώνει στα πρόσωπά τους τη χαύνωση της ηδονής μέσα από υπέροχες διακοσμητικές γραμμές σε έντονους χρωματισμούς.


Ο καλλιτέχνης πετυχαίνει να αποδώσει αυτό που επιθυμεί χρησιμοποιώντας παραδοσιακές απεικονίσεις γυναικών με τέτοιο τρόπο –και ως προς το περιεχόμενο αλλά και ως προς το στυλ- ώστε να χαρακτηρίζονται από μια ερεθιστική ζωντάνια.


Ο πίνακας βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας.

Σχολιάστε τον πίνακα της εβδομάδας...

13 σχόλια/comments:

Antoine said...

Επιτέλους δημοσιεύεται ο επόμενος πίνακας της εβδομάδας. Κάποια τεχνικά προβλήματα εμπόδισαν να είναι δημοσιευμένος στην ώρα του.

Αυτός ο πίνακας του Κλιμτ μαζί με το άλλο δημοφιλές έργο "Το Φιλί" αποτελούν ξεχωριστά έργα τέχνης για μένα όσο και για πολλούς εραστές της τέχνης.

Απολαύστε τα χρώματα του πίνακα και σχολιάστε θετικά ή αρνητικά...

Lorelei Am Rhein said...

Ξέρεις, πόσο μού αρέσει ο Κλιμτ!

Διάλεξες έναν από τους πιο δυνατούς πίνακες του καλλιτέχνη!
Έναν από τους πιο αισθησιακούς!
Πολύ ωραία επιλογή και κριτική!

Lorelei Am Rhein said...

A! Και καλή επιστροφή, χωρίς άλλα απρόοπτα!
:-)

Εαρινή Συμφωνία said...

Ο υπέροχος Κλιμτ! Μια όαση δροσιάς μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα

fivi said...

είναι πραγματικά ενας απο τους ωραιότερους πίνακες αυτού του ζωγράφου...
ξέρεις οτι περιμένω με ανυπομονησία να δω κάθε δβομάδα τον καινούργιο πίνακα...
μ' αρέσει το πάντα πετυχημένο σχόλιο που βάζεις απο κάτω, γιατί με βοηθάει να μπω στο μυαλό του καλλιτέχνη και να καταλάβω αυτό που θέλει να μεταδώσει με το έργο του.

Antoine said...

Lucy, γνωρίζεις την ιδιαίτερη αδυναμία που σου έχω. Κάθε φορά που πρόκειται να δημοσιευθεί ο νέος πίνακας σκέφτομαι και τη δική σου άποψη στη ζωγραφική.

Να περνάς πάντοτε καλά.

Antoine said...

Εαρινή Συμφωνία:

Καιρό είχα να ακούσω τη φωνούλα σου. Μπορώ να πω πως ήσουν πολύ ωραία έκπληξη.
Περιμένω κι άλλες επισκέψεις σου.

Antoine said...

Φοίβη μου,
χαίρομαι που άφησες και εσύ την άποψή σου σ' αυτό το ταπεινό blog*. Τα χρώματα αυτού του πίνακα με γοητεύουν όσο κανενός άλλου.

*Ε, με τόση αγάπη δεν μπορούσες να αντισταθείς...

Θεόδωρος Α.Πέππας said...

Πανέμορφος, και στο χρώμα και στο δέσιμο των μορφών και θα το έβαζα και πάνω από το Φιλί, ίσως. Θέμα προσωπικής προτίμησης, βέβαια, αλλά προτιμώ τους πίνακες με περισσότερες μορφές. Ομολογώ, μόνο, πως δεν καταλαβαίνω την απαγόρευση της αναπαραγωγής της εικόνας. Ειναι, βεβαιότατα, αναφαίρετο δικαίωμα στα κείμενα και τα σχόλια, αλλά πώς να μεμφθεί κανείς κάποιον που θα κατεβάσει από τις άπειρες σελίδες που υπάρχουν; Δεν το λέω σαν παρατήρηση ή επειδή σκοπεύω να το κάνω. Απορία μου, μόνο. Σήμερα, μπήκα πρώτη φορά, μετά την ευγενική πρόσκλησή σου, μάλιστα (και η αισθητική εντύπωση είναι λίγο παραπάνω του εξαιρετικού!) Αν κάποιον από τους πίνακες του Χ από Χ μουσείο το είχες αναρτήσει τον Μάϊο, θα ήμουν ένοχος αν -εν αγνοία μου, επαναλαμβάνω-το έκανα κι εγώ προχθες; Φυσικά θα ήταν αη΄θες να το αντιγράψω σήμερα και να το βάλω αύριο στην σελίδα μου-σύμφωνος, εδώ. Θα τα ξαναλέμε, αναμφίβολα

yiaNNis said...

BRAVO PAIDIA... SINEXISTE TIN KALI DOULIA... AFIEROMA STO BLOG MOU.

Νίκος Κ. said...

αξιόλογος πίνακας με απολαυστικά χρώματα

Νίκος Λαγκαδινός said...

Ο χρωματικός κατακλυσμός και ο ερωτισμός που αναδύεται από το έργο αυτό του Gustav Klimt, φορτίζεται από την αισιοδοξία και τη διάθεση για ερωτική συνεύρεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το θέμα του καλλιτέχνη απουσιάζει ο άνδρας – είναι μόνο γυναίκες. Επειδή ανέτρεξα σ’ ένα παλιότερο δημοσίευμα Τα Νέα, 20/6/2006), διαπίστωσα κι εγώ ότι ο Klimt είναι «ακριβός»: Στην τιμή - ρεκόρ των 135 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε μια ελαιογραφία του στην οποία απεικονίζεται η Αντέλ Μπλοχ - Μπάουερ, σύζυγος Εβραίου ιδιοκτήτη βιομηχανίας που επεξεργαζόταν ζάχαρη. Ο περίφημος πίνακας δεν τράβηξε την προσοχή όμως μόνο λόγω της υπερβολικής του τιμής - που ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ του Πικάσο για το «Αγόρι με Πίπα» που πωλήθηκε το 2004 σε δημοπρασία έναντι 104 εκατομμυρίων δολαρίων - αλλά και λόγω της ιστορίας του, καθώς αποτελεί λάφυρο πολέμου των ναζί και μόλις τον Ιανουάριο οι δικαστικές αρχές απεφάνθησαν ότι πρέπει να παραδοθεί στους κληρονόμους της ιδιοκτήτριας, της οποίας το πορτρέτο ζωγράφισε ο Κλιμτ.

Antoine said...

Ο πίνακας του πορτρέτου της Αντέλ Μπλοχ - Μπάουερ υπάρχει αναρτημένος στα έργα του Κλιμτ που παρουσιάζονται στην ενότητα "Ζωγράφοι/Painters".

Χαίρομαι που προσφέρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα που εκτίθενται. Αύριο Δευτέρα 9/7/2007, όπως γνωρίζεις, έρχεται ο νέος πίνακας της εβδομάδας και έχει ως θέμα επανάσταση, λόγω κυρίως της επετείου που πλησιάζει.

Categories